Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Микола Кузнєцов

Вівторок, 11 лютого 2020, 10:42

Росія планує викупити рештки диверсанта Кузнєцова

Микола Кузнєцов

У Росії запропонували викупити в України рештки розвідника-офіцера НКВС Миколи Кузнєцова.

Про це повідомляє Українська правда.

Як заявив заступник секретаря генради "Єдиної Росії" депутат Держдуми Олександр Хінштейн, у Росії можуть організувати збір коштів для того, щоб викупити рештки радянського диверсанта, агента НКВС Миколи Кузнєцова, похованого у 1960 році на Пагорбі Слави у Львові.

За його словами, російська сторона готова організувати збір коштів для викупу і перевезення рештків Миколи Кузнєцова або за місцем його народження – в місто Кудимкар Пермського краю, або на територію іншого регіону Росії, тісно пов'язаного з пам'яттю про нього.

Зазначимо, нещодавно Львівська міськрада не погодила передачу рештків Миколи Кузнєцова його родичам у Росію. Розгляд рішення перенесли до отримання відповіді з цього приводу від Служби безпеки України і Міністерства закордонних справ.

Ще у квітні 2019 року низка громадських організацій звернулася до міськради з проханням отримати дозвіл на ексгумацію рештків Кузнецова й віддати на перепоховання на Широкорєчєнському військово-меморіальному комплексі м. Єкатеринбурга у Росії.

Микола Кузнєцов – радянський розвідник, агент НКВC і Герой Радянського Союзу. Загинув 1944 року в селі Боратин Бродівського району на Львівщині. Він підпадає під дію закону про декомунізацію як агент ОГПУ і НКВC в 1930-1938 роках. Учасник колективізації та придушення рухів опору.

Додамо, в липні 2018 року Варіанти писали про втілення образу Миколи Кузнецова в радянському кіно.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.