Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

квурт володимир

Четвер, 13 лютого 2020, 15:20

Квурт закликав владу Львова до конструктиву

квурт володимир

Формат майбутньої співпраці міста та прилеглих територій залежить від стратегічного бачення розвитку Великого Львова, переконаний політик. 

Міський голова Винник, співзасновик ГО"Великий Львів" Володимир Квурт вважає,  що бажання влади Львова поглинути 20 громад в межах Кільцевої дороги свідчить про відсутність в неї стратегічного бачення розвитку Великого Львова.

Про це він заявив в етері @Народне Толк-Шоу.

"Для Львова поглинути 20 громад в межах Кільцевої дороги – це обмежити просторовий та інфраструктурний розвиток міста на найближчі десятиліття. Такий стратегічний формат залишить Львів на узбіччі історії", - сказав він.

Квурт вважає, що сьогодні варто ставити питання про будівництво нової Кільцевої дороги, за 20 км від чинної, яка вже стала внутрішньою дорогою. Потрібно також вносити до порядку денного завдання пошуку земель під будівництво нового летовища і залізничного вокзалу для швидкісних потягів. Резервувати ділянки для логістичних складів, зважаючи на вигідне становище нашого міста та міжнародні траспортні коридори, які проходять повз нього.

Він наголосив, що позиція громади Винник чітка і зрозуміла: "Ми виступаємо за об'єднання громад і розвиток Великого Львова на умовах партнерства і  співпраці, а не шляхом поглинання та знищення прилеглих міст й селищ. Ми переконані, що лише такий підхід, тобто утворення агломерації, дозволить Львову розвиватись і перетворитись на Великий Львів – місто, яке відіграватиме ключову роль в розвитку всього Західного регіону України. Великий Львів має бути агломерацією, а не ОТГ, оскільки це має бути об'єднання, де всі разом штовхають спільний віз. Нашу позицію підтримали громади Брюховичів та Рудна", - розповів він.

Квурт не відкинув варіант створення Львівської ОТГ шляхом поглинання, але пообіцяв зробити все від нього залежне, щоб переконати центральну владу відмовитись від такого сценарію.  

"Влада Львова ж, натомість, пропонує всіх нас поглинути. Такий сценарій можливий, оскільки законодавець в Києві не врахував, що Львів – це складний організм, і не прописав подібні випадки в проєкті закону. Зараз, поки є така можливість, адже закон ще не ухвалено, ми намагаємось донести до уряду і парламенту нашу позицію.

Просимо їх врахувати те, що Львів – це не типова ситуація, коли об'єднуються декілька сел чи села доєднуються до міста. Варто зважати на те, що близько 100 тисяч мешканців приміських територій щодня працюють у Львові, отож його потенціал формується інакше, ніж просте додавання чи поглинання".

Квурт наголосив на послідовності своєї позиції, адже вже понад чотири роки він наполягає на законодавчому оформленні можливості створення агломерацій. 

"Нам закидають, що ми довго мовчали. Насправді це не так. Ще чотири роки тому, коли процес децентралізації лише розпочався, ми звертали увагу влади на те, що Винники, як місто, не мають визначеного законом статусу підпорядкування, а це порушенням Коституції, тобто порушенням прав його мешканців. Це позбавило їх можливості зайняти активну позицію в процесах децентралізації.

Ми перші виступили з ідеєю створення Великого Львова як агломерації, тобто об'єднання громад на партнерських засадах, а не поглинання їх Львовом, і запропонували внести зміни до діючого законодавства. І тепер, коли нас запитують чому ми проти об'єднання, то ми відповідаємо: тому що ми зникнемо. Проект закону про об'єднання громад не передбачає варіанту об’єднання двох міст. Це значить, що Львів поглине Винники, і місто з 700-літньою історією щезне з мапи України. Але поглинання нас і наших сусідів не дасть Львову потрібного стимулу для розвитку". - розповів він.

Квурт висловив переконання, що влада Львова виробить і представить стратегічне бачення Великого Львова, а це довзолить їй правильно вибудувати діалог з сусідніми громадими. 

"Агломерація, яку утворять шляхом укладення договорів про співпрацю і взаємодію, врахує інтереси обласного центру та приміських територій, дасть можливість реалізувати великі інфраструктурні проекти, які дадуть поштовх розвитку цілої області, а можливо і всієї Західної України.

Переконаний, що влада Львова виробить і представить стратегічне бачення Великого Львова, а це довзолить їй правильно вибудувати діалог з сусідніми громадими", - сказав він. 

Нагадаємо, мер Львова Андрій Садовий хоче, щоб місто поглинуло 20 сусідніх громад. 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.