Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

храми Львівщини

loda.gov.ua

Середа, 11 березня 2020, 14:30

На Жовківщині відреставрують старовинну дерев'яну церкву

храми Львівщини

Цього року розпочнуть реставрацію церкви Пресвятої Трійці у Волі-Гамулецькій.

Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Церква Пресвятої Трійці у Волі-Гамулецькій Жовківського району є однією із 16-ти об’єктів на порятунок і реставрацію, для яких у 2020 році з обласного бюджету виділять 21 мільйон 200 тисяч гривень.

Відтак, у  церкві Пресвятої Трійці у Волі-Гамулецькій Жовківського району планують розпочати реставрацію. Церква була греко-католицькою ще до війни. Після псевдособору 1946 року, деякий час була закрита. Згодом, у 90-х, храм таки повернули УГКЦ. Під час реконструкції храму у 70-х роках його зовні "обшили" бляхою, а зсередини - оббили фанерою.

"Під усією цією бронею храм "душиться", тліє, там множаться шкідники. На куполі церква затікає, але це все під фанерою. І довший час ми цього не бачили. Може, то навіть була спеціальна державна політика - знищити церкву під виглядом реконструкції" – зазначає місцева парафіянка, архітекторка-реставраторка, яка вже з 2006 року на пенсії, Галина Крук.

За словами директора департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Степана Скрипи, на Львівщині є кілька сотень дерев’яних церков, зокрема довкола Львова може бути особливий туристичний маршрут. 

"Львівські пам’ятку дуже важливі. Такі речі потрібні місту, бо скоро воно "задушиться" у натовпі туристів. Ми маємо що запропонувати українцям та іноземцям довкола обласного центру. А реформа децентралізації - це добрий крок до того, щоб і львівська влада вже думала і про нові туристичні маршрути, і про програму співфінансування реставрації цих пам’яток у довколишніх селах" – наголошує Степан Скрип.

Нагадаємо, 11 лютого Львівська облрада виділила 21 мільйон на реставрацію пам'яток архітектури. Кошти розподілили між 16 об'єктами Львівщини, які потребують реставрації.

Додамо, Церкву Преображення Господнього в селі Зарудці на Жовківщині відреставрує за 2,4 млн грн львівська фірма.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.