Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

коронавірус

Понеділок, 6 квітня 2020, 10:30

На Львівщині запрацювали жорсткі карантинні заходи

коронавірус

Уряд надав роз'яснення щодо нових обмежувальних заходів на період карантину.

Про це повідомила прес-служба Кабінету міністрів України.

Кабінет Міністрів ще минулого тижня прийняв постанову, згідно із якою з 6 квітня в Україні заборонили ходити вулицями без паспорта та групою більше, ніж двоє, заборонили відвідувати парки і ходити у магазини без маски, а людям на самоізоляції та пенсіонерам дозволили виходити у магазини на відстань до двох кілометрів від дому.

Нові норми обмежувальних заходів викликали в українців безліч запитань, тому уряд надав роз’яснення щодо найбільш поширених запитань. Зокрема:

1. Правило носити з собою документи, що посвідчують особу.

Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не мусить вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину.

2. Заборона ходити в усіх громадських місцях без маски.

В постанові сказано, що в усіх громадських місцях ви маєте бути в масці чи респіраторі. Громадське місце – частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони,парки, сквери, дитячі майданчики, стадіони, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи та інше).

Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади, тому уряд рекомендує перебувати на вулиці в масці, оскільки у будь-який момент можна опинитись на території, яка підпадає під визначення "громадське місце".

3. Запроваджується обов’язковий масковий режим.

Враховуючи темпи розповсюдженя коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих.

4. Відповідальність за порушення правил карантину.

За порушення правил карантину (у тому числі й за похід в парк чи відсутність маски) – штраф від 17 тис грн до 34 тис грн. А якщо є порушення санітарних правил та норм щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути й кримінальна відповідальність.

5. Уряд не закриває церкви, проте масові та релігійні заходи заборонені.

6. Контроль за дотриманням правил карантину в публічних місцях здійснюватиме МВС та Нацгвардія.

7. Вулицею можна пересуватися лише вдвох. Виняток – супроводження дітей незалежно від їх кількості.

8. Людям, старше 60 років, не можна виходити на вулицю.

Люди, старше 60 років, поки що мають сидіти вдома. Вони відносяться до групи підвищеного ризику, відтак потребують самоізоляції: мають перебувати у визначеному ними місці самоізоляції та утримуватися від контакту з іншими особами – крім тих, з якими вони спільно проживають.

9. Люди, що знаходяться на самоізоляції (крім хворих на COVID-19) та про яких немає кому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, які розміщені на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції.

10. Гуляти навколо будинку дозволено лише із обмеженнями.

Це не заборонено, але діють інші обмеження: не можна пересуватися групами більше двох осіб та ходити в парки/сквери, зони відпочинку тощо.

11. Дітям, молодше 14 років, не рекомендовано виходити самим на вулицю.

Діти до 14 років рекомендовано виходити на вулицю тільки у супроводі батьків чи опікунів. Дітям не дозволено перебувати без супроводу тільки в громадських місцях. Але навіть під’їзд та територія навколо будинку можуть підпадати під визначення громадського місця. 

12. Ходіння в парк чи сквер заборонено.

Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон забороняється. Це дозволяється лише у випадку, якщо потрібно вигуляти домашню тварину, або через службову необхідність.

13. Вигул домашніх тварин в парках та скверах дозволяється лише однією людиною.

Додамо, 25 березня Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 24 квітня, а також ввів режим надзвичайної ситуації на всій території країни. З 24 березня на Львівщині ввели режим надзвичайної ситуації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.