Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

УГКЦ та коронавірус

Четвер, 9 квітня 2020, 14:55

Греко-католикам дозволили не сповідатися і не причащатися на Великдень

УГКЦ та коронавірус

УГКЦ на час карантину звільняє вірян від участі в недільних і святкових богослужіннях, обов'язку сповіді та причастя.

Про це Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав повідомив у своє зверненні до вірян.

Глава УГЦК Святослав оголосив про те, що віряни під час карантину можуть не сповідатись і не причащатись, а також не брати участі у недільних та святкових богослужіннях. Крім цього він закликав не приносити цього року до церкви великодні кошики.

"Наша Церква на цей час ввела особливі дозволи, особливі диспензи (звільнення). Насамперед, УГКЦ вводить диспензу від церковної заповіді, яка нам каже щонеділі і кожного свята брати участь у Богослужінні в храмі. У зв'язку з цими надзвичайними обставинами Церква знімає цей обов'язок і кличе вас залишатися вдома та дивитися онлайн-трансляцію" – відзначив Блаженніший Святослав.

Друге звільнення стосується особливого обов'язку в час Великого посту – готуючись до Пасхи обов'язково приступати до Святих Таїнств Сповіді і Причастя.

"Дбаючи про ваше здоров'я, наша Церква проголосила диспензу, звільнення і від цього обов'язку. Його можна буде виконати впродовж місяця після закінчення часу карантину. Отож, готуючись до Пасхи, зазвичай люди, які раз на рік приходять до храму до Сповіді та до Причастя, саме в ці дні будуть інтенсивно просити цих Таїнств. Я особливо прошу їх подбати про своє здоров'я та безпеку і відкласти на пізніше це ваше бажання" – додав Блаженніший Святослав.

Натомість він пояснив, що коли вірні просять у священника дати причастя, він не має морального права відмовити, тому закликає не наполягти. 

"У нинішніх обставинах прошу сповідатися лише в небезпеці смерті. А Святе Причастя ми зможемо уділяти так, як це приписують сурові правила карантину" – сказав Глава Церкви.

Нагадаємо, раніше через коронавірус у храмах УГКЦ запропонували слухати Служби Божі онлайн. Крім цього, на час карантину в УГКЦ дозволили не цілувати ікони і слухати служби з дому.

Додамо, 25 березня Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 24 квітня, а також ввів режим надзвичайної ситуації на всій території країни. З 24 березня на Львівщині ввели режим надзвичайної ситуації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.