Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

децентралізація

П'ятниця, 17 квітня 2020, 09:50

18 нардепів з Львівщини не підтримали зміни до закону про децентралізацію

децентралізація

Уряд отримав право визначати адмінцентри територіальних громад та подавати нардепам законопроекти щодо утворення чи ліквідації районів.

Вчора, 16 квітня, Верховна Рада прийняла законопроект №2653 "Про внесення змін до закону "Про місцеве самоврядування в Україні", яким уряд уповноважили визначати адмінцентри територіальних громад. "За" проголосували 264 народних депутати.

Зокрема, передбачається ввести поняття адміністративного центру територіальної громади і території територіальної громади. А до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснює уряд.

"Рішення Кабінету міністрів про визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад подається до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших місцевих виборів депутатів сільських, селищних, міських рад і сільських, селищних, міських голів відповідних територіальних громад", – йдеться у законопроекті.

Адмінцентром ОТГ визначається населений пункт, що має розвинену інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території тергромади та в якому розміщується представницький орган місцевого самоврядування цієї громади.

Визначення адміністративних центрів територіальних громад та затвердження територій територіальних громад здійснюється на основі затверджених урядом перспективних планів.

Також прописано, що у 2020 році перші місцеві вибори депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів територіальних громад, території яких затверджені урядом на підставі цього закону, проводяться одночасно з черговими місцевими виборами 2020 року.

"Кабінету міністрів у тримісячний строк з дня набрання чинності цим законом підготувати та подати на розгляд Верховної ради України законопроекти про ліквідацію та утворення районів", – йдеться у законопроекті.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Орест Саламаха (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Святослав Вакарчук (Голос), Роман Лозинський (Голос), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра). 

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Ярослав Юрчишин (Голос).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Батенко (За майбутнє), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Утрималися: Степан Кубів (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Олена Кондратюк (позафракційна).

Проголосували проти: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність).

Нагадаємо, на початку квітня Мінрегіон затвердив перспективний план Львівської ОДА щодо поділу Львівщини на райони, однак не визначився із створенням Новояворівського району. 

Додамо, 24 лютого Львівська ОДА скерувала в Кабмін перспективний план формування територій громад Львівської області, яким уряду пропонується затвердити Львівську ОТГ у форматі "великого Львова". Відповідно до проекту перспективного плану, об'єднана Львівська ОТГ включатиме, окрім Львова, ще 15 міст і сіл, однак рішення щодо села Сокільники мають прийняти посадовці в уряді. Експерти вважають, що перспективний план Львівщини розробили з порушеннями і без консультацій з громадськістю.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.