Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

дороги Львівщини

Вівторок, 28 квітня 2020, 16:37

З 1 травня в Україні повноцінно запрацює автофіксація правопорушень на дорозі

дороги Львівщини

Листи зі штрафом надсилатимуть водіям поштою.

З 1 травня в Україні запустять режим автоматичної фіксації правопорушень на дорогах. Якщо порушення водія потрапить в об'єктив дорожньої камери, лист зі штрафом надішлють вже поштою.

Відповідно до закону про автофіксації правопорушень, в разі виявлення порушення ПДР, зафіксованого за допомогою дорожніх камер, протокол про адміністративне правопорушення не складається, а постанова у справі про адміністративне правопорушення виноситься без участі особи, яка притягається до відповідальності. Копії постанови у справі про адміністративне правопорушення направляються порушнику протягом трьох днів з дня винесення такої постанови.

Якщо навіть на одній ділянці дороги буде встановлено дві і більше камер, і водій пронесеться повз них з перевищенням швидкості, то за це правопорушення йому прийде відразу кілька штрафів. Сплачені штрафи будуть розподіляться між центральним і місцевими бюджетами, плюс, частина піде на обслуговування системи.

Рішенням Конституційного суду від 22.12.2010 р норма, що передбачає можливість фіксувати порушення в автоматичному режимі, була визнана неконституційною. На думку суддів, практика залучення автовласників до відповідальності тільки тому, що вони є власниками транспортних засобів, порушує Конституцію. Суд вказав, що особа, яка вчинила правопорушення, має особисто нести відповідальність за вчинення такого правопорушення.

"Дилема в тому, що за кермом у момент порушення може бути хто завгодно. Водій має право передати своє авто і техпаспорт в користування кому вважатиме за потрібне, або може викликати, наприклад, "тверезого" водія, щоб не сідати напідпитку за кермо і т.д. Виходить, що навіть якщо не сам власник буде за кермом, штраф все одно надішлють йому" – йдеться у повідомленні.

Правда, є можливість "перевести стрілки" на іншого водія, але для цього потрібно буде занести його до бази МВС як "належного користувача". Але це не завжди врятує, оскільки потурбуватися внесенням даних потрібно завчасно. В іншому випадку, потрібно буде попросити порушника самому звернутися в поліцію з "проханням" його оштрафувати.

Нагадаємо, 3 жовтня Уряд схвалив запровадження фіксації порушень на українських дорогах в автоматичному режимі. 

Додамо, 27 вересня в Україні набули чинності нові правила паркування автомобілів, які передбачають фотофіксацію порушень та безконтактні штрафи. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.