Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Стільське гродище

stezhkamu.com

Вівторок, 5 травня 2020, 12:11

На Львівщині знищили старовинне Стільське городище

Стільське гродище

Біля заповідника Стільське городище самовільно встановили капличку та гіпсову статую Богородиці, чим знищили його унікальний вигляд.

Про це повідомляє спільнота Львівське Опілля на своїй сторінці у Фейсбуці.

У селі Дуброва, що розташовується впритул до пам'ятки археології національного значення та історико-культурного заповідника "Стільське городище" Тростянецької ОТГ, здійснили насипи грунту та встановили фігуру Матінки Божої.

"Такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища VIII-X століття. Роботи не є санціонованими ані місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади. При цьому, жодної реакції з боку обласної влади досі немає" – йдеться у повідомленні.

Натомість, як передає прес-служба Львівської ОДА, у адміністрації сформують комісію, яка проведе обстеження руйнування заповідника та направить свої висновки до Міністерства культури.

"Наразі можемо говорити про несанкціоновано встановлені скульптуру, бетонні сходи та земляний насип, змонтовані в межах охоронної зони пам’ятки археології національного значення – Стільське городище. Без дозволів Міністерства культури не можна проводити жодних робіт на пам’ятках культури національного значення. І саме Мінкульт має відреагувати на порушення і визначити, як діяти далі з самовільно встановленим об'єктом. Це грубе порушення пам’яткоохоронного законодавства, тому саме поліція і прокуратура мають відреагувати" – пояснив заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Додамо, раніше відкривач і головний дослідник пам’ятки "Стільське городище" Орест Корчинський, який був й директором заповідника, повідомив про приватизацію та руйнування земель заповідника. У 2015 році на місці древнього городища вирили котлован для озера.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.