Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Володимир Квурт

Фб Володимира Квурта

Вівторок, 19 травня 2020, 17:25

Громада Винників хоче створити власну ОТГ для того, щоб у майбутньому сформувати агломерацію Великого Львова – Квурт

Володимир Квурт

Очільник міста Винники Володимир Квурт заявив, що громада Винників хоче створити власну ОТГ.

Сьогодні, 19 травня, міський голова Винників Володимир Квурт заявив під час виступу на круглому столі "Якою має бути Львівська ОТГ: з нами чи без нас?" у Львівському прес-клубі, що внаслідок ситуації, яка сьогодні склалась довкола утворення Львівської ОТГ, громада міста Винники виступає за створення власної ОТГ для того, щоб у майбутньому сформувати агломерацію Великого Львова.

"Позиція Винників однозначна: ми проти входження у Львівську ОТГ, оскільки так втрачаємо управління територією, де мешкає майже 22 тисячі мешканців. Розвиток міста зупиниться, а інтереси наших громадян порушуватимуться. Ми за створення власної ОТГ і за те, щоб у майбутньому сформувати агломерацію Великого Львова", – заявив він.

Квурт однією з причин, які визначили позицію громади Винник, назвав те, що чинні закони не передбачають об'єднання міста з містом, до того ж Винники, як місто, не мають визначеного підпорядкування.

"Основною проблемою для Винників наразі є те, що закон не передбачає об'єднання міста з містом. У Винників не залишається шансу і перед нашими мешканцями стоїть вибір: або зникнути або виокремитись для того, щоб у майбутньому, спільно зі Львовом, створити Львівську агломерацію", – сказав міський голова Винників.

Також він наголосив на недосконалості закону про децентралізацію, який у нинішній редакції не передбачив можливості для громади Винник у складі Львова зберегти місцеве самоврядування хоча б на рівні району міста.

"Спроба натягнути закон про ОТГ на всіх нас є дещо кумедною, оскільки громади, які заходитимуть в Львівську ОТГ, закріплюватимуться, як колись казали, як "земля за колгоспом" назавжди і навічно", – пояснив він.

Створення Винниківської ОТГ дасть громаді час, необхідний для того, щоб Верховна Рада України внесла корективи в закони і відкрила можливість для розвитку Великого Львова як агломерації, де зберігатимуться партнерські стосунки між сусідніми громадами двох міст. На переконання Квурта, для того, щоб розблокувати ситуацію навколо Львівської ОТГ насамперед необхідно ухвалити закон про агломерацію, який діятиме у випадку великих міст.

"Львів втратив той час, коли варто було вести перемовини з приміськими громадами та реалізовувати проєкт Великого Львова, який заклали у генеральному плані міста. Закон про ОТГ не можна застосовувати для таких великих міст, як Львів, це помилка. Для розвитку таких міст потрібен закон про агломерацію, який дозволяє вести співпрацю на засадах партнерства. Агломерація – це договірні відносини, які скеровані на інтереси громади. У них можна відстоювати інтереси громади. Шлях для розвитку Львова саме через агломерацію і тому варто вже домовлятись про формування вимог до спільної освіти, медицини,  а також шукати шляхи розвитку інфраструктури",  – наголосив Квурт.

Ще одним важливий закон у нинішній ситуації, на думку міського голови Винників, є надання можливості сплачувати громадянам ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) за місцем проживання, а не за місцем роботи, як це є зараз. Це позбавить великі міста зверхнього ставлення  до маленьких сусідніх громад, а останнім дасть сильний стимул для розвитку.

"Законодавець зробив помилку, коли запропонував великим містам збільшення надходжень ПДФО. Він фактично приспав їх. Щоденна міграція до Львова з сусідніх сіл і містечок – 180 тисяч осіб. З них 120 тисяч мешканців постійно працюють у Львові та формують ПДФО у розмірі більше мільярда гривень. Тобто більше четвертої частини доходної частини бюджету розвитку міста Львова формують мешканці приміських територій. І для того, щоб вести чесний діалог про фінанси, Верховна рада України має прийняти закон про сплату ПДФО за місцем проживання", – зазначив він.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.