Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ігор Смешко

thebabel.com.ua

Прес-реліз,   Неділя, 7 червня 2020, 16:00

Ми повинні бити в дзвони, поки не буде виконаний Будапештський меморандум – Ігор Смешко

Ігор Смешко

Колишній голова Служби безпеки України Ігор Смешко заявив про важливість Будапештського меморандуму в питанні відновлення територіальної цілісності України.

Ексначальник Головного управління військової розвідки Міноборони, колишній голова Служби безпеки України, генерал-полковник Ігор Смешко про важливість Будапештського меморандуму в питанні відновлення територіальної цілісності України

Країни світу, передусім Іран і Північна Корея, не повірять ядерним державам, що підписання договорів, аналогічних Будапештському меморандуму, гарантують їхній захист та безпеку, адже є приклад України, яку полишили беззахисною перед агресією Росії.

Про це Ігор Смешко заявив на своїй сторінці в соціальних мережах. 

"Ми повинні бити в дзвони, поки не буде виконаний Будапештський меморандум, на його основі можна розв'язувати питання відновлення територіальної цілісності нашої держави" – заявив Смешко. 

 

Ігор Смешко нагадав, що в 1994 році Росія разом з США та іншими ядерними державами виступили гарантами підписання Україною Будапештського меморандуму.

"Що це означає? Вона гарантувала збереження територіальної цілісності, недоторканість, не застосування проти України військової сили. Якщо все це не виконується, то тоді зруйнована вся система міжнародного права, Договір про незастосування ядерної зброї як і всі інші домовленості про запобігання розповсюдження ядерної зброї не діють. Такі країни, як Іран і Північна Корея мають всі підстави активно розвивати власні ядерні програми й не довіряти гарантіям інших держав. Поведінка адміністрації США в тих умовах, є контрпродуктивна під кутом зору нерозповсюдження ядерної зброї" – пояснив він.

Смешко переконаний, що українська дипломатія має діяти активно і наступально, домагаючись послідовного виконання всіх положень Будапештського меморандуму країнами-підписантами.

"Покажіть на прикладі України, що ці угоди діють, в іншому випадку їх ніхто ніколи більше не підпише. Де наша реакція на офіційному державному рівні, з відправленням офіційних дипломатичних нот, про скликання термінових консультацій по виконанню положень Договору, який надав нам гарантії нашого суверенітету та недоторканості наших кордонів, в обмін на третій ядерний арсенал у світі", – наголосив він. 

Цього вимагає від нашого уряду і Конституція України, яка надає право нашим президентам керувати зовнішньою політикою не на підставі документів, на кшталт Мінських угод, а виключно на підставі законів.

Смешко вважає, що єдиними законами для забезпечення оборони й безпеки України в умовах війни, необхідності відновлення її суверенітету і територіальної цілісності дипломатичними засобами є, наразі, Будапештський меморандум. А також постанова Верховної Ради України від 6 червня 2010 року, N 2431-VI "Про заяву Верховної Ради України про надання Україні реальних гарантій безпеки". У цій постанові Верховної Ради України, яка була прийнята ще у 2010 році й має статус закону, було доручено уряду України забезпечити підготовку додаткового міжнародно-правового документа, який би деталізував і розвинув положення Будапештського меморандуму. Війна тільки посилила цю вимогу до уряду.

Нагадаємо, більшість українців (40,9%) на виборах президента підтримала б нинішнього главу держави Володимира Зеленського, 15,7% – п'ятого президента Петра Порошенка, а 9,2% – голову партії "Сила і честь" Ігоря Смешка. Такими були результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведені у травні цього року. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.