Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Золочівський замок

Понеділок, 15 червня 2020, 13:29

Козицький передав сім пам'яток архітектури та замків Львівщини у держвласність

Золочівський замок

Львівська ОДА передала у власність Мінкультури палаци Золочівського і Підгорецького замків та ще 5 пам'яток архітектури області.

Про це йдеться у розпорядженні голови Львівської ОДА Максима Козицького 395/0/5-20 від 15 червня 2020 року.

Максим Козицький передає до сфери управління Міністерства культури сім пам'яток архітектури, які знаходяться на території Львівщини і які наразі пепребувають на балансі департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА. 

"Передати зі сфери управління Львівської обласної державної адміністрації до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики України об’єкти нерухомого майна права державної власності, що обліковуються на балансі департаменту архітектури та розвитку містобудування обласної державної адміністрації і відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей обласної державної адміністрації" – йдеться у розпорядженні.

Зокрема, йдеться про:

- костел св. Йосифа у селі Підгірці Бродівського району (пам'ятка архітектури 1763 р., площею 293,3 кв.м);

- палац Підгорецького замку у селі Підгірці Бродівського району (пам'ятка архітектури 1635-1640, 1779 рр., площею 3891,5 кв.м);

- Гетьманський заїзд у селі Підгірці Бродівського району (заїзд пам'ятки архітектури XVII ст, площею 1312,3 кв.м);

- монастир капуцинів, костел св. Йосифа у смт. Олесько Буського району (пам'ятка архітектури 1739 р., колишній Костел Капуцинів, площею 4023,8 кв.м);

- замок Даниловичів у смт. Олесько Буського району (пам'ятка архітектури XIV-XVII, площею 2140,5 кв.м);

- Оборонна вежа у селі П'ятничани Жидачівського району (пам'ятка архітектури XV-XVI ст., площею 177,2 кв.м);

- Китайський палац Золочівського замку у Золочеві, площею 3358,5 кв.м.

Передачею замків опікуватиметься спеціально створена комісія, до складу якої мають увійти представники Львівської ОДА: заступники голови Львівської ОДА Юрій Бучко та Юрій Холод, директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Олена Василько, начальниця відділу охорони історичних пам’яток департаменту архітектури та розвитку містобудування Ганна Харун.

Зазначимо, раніше у Львівській ОДА наголошували, що для збереження замків у Львівській області як пам’яток і як привабливого туристичного продукту необхідно 50 млн грн, а ситуація із відсутністю державного фінансування для них входить у перелік найбільш актуальних питань розвитку Львівської області, які були надіслані в Кабінет Міністрів України.

Додамо, у березні 2019 року депутати Львівської обласної ради передали у державну власність Підгорецький, Олеський і Золочівський замки, а у лютому 2018 року Монастир Кармелітів Босих у Львові внесли до реєстру пам’яток України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.