Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Олеся Заброварна

politeka.net

Понеділок, 6 липня 2020, 17:49

Реабілітована Заброварна?

Олеся Заброварна

НАЗК прийняло рішення щодо начальниці відділу митного оформлення №4 митного поста "Рава-Руська" Львівської митниці ДФС Олесі Заброварної.

Після доволі тривалої перевірки Національне агентство з питань запобігання корупції врешті прийняло соломонове рішення щодо начальниці відділу митного оформлення №4 митного поста "Рава-Руська" Львівської митниці ДФС Олесі Заброварної.

Нагадаємо, що ще нещодавно низка громадських активістів звинувачували цю співробітницю митниці в тому, що її 74-річна свекруха є офіційною власницею Rolls-Royce Wraith 2014 р. за 350 тис. доларів США, і вимагали, аби за цим фактом було порушено кримінальне провадження.

Власне прокуратура Львівщини 4 січня 2018 року порушила щодо Олесі Заброварної кримінальне провадження за фактом декларування невірних відомостей. Згідно з матеріалами справи, у своїх деклараціях за 2015-2016 роки Заброварна не вказала, що володіє ⅓ будинку площею 386 квадратних метрів і 515-метровим нежитловим приміщенням у Львові.

Першопричиною уваги правоохоронців стало розслідування проекту "Декларації" (Bihus.Info), що викрило елітну нерухомість і кілька дорогих авто, записаних на родичів митниці, пишуть "Наші гроші". Відразу після публікації розслідування про статки родичів чиновниці, юристи проекту "Тисни" (Bihus.Info) звернулись до правоохоронців.

За кілька тижнів у відповідь надійшло повідомлення про відкриття кримінального провадження за ст. 368-2 ("Незаконне збагачення"). Згідно матеріалів справи, у своїх деклараціях за 2015-2016 роки Заброварна також не вказала, що володіє ⅓ будинку площею 386 квадратних метрів та 515-метровим нежитловим приміщенням у Львові.І ось несподіванка, висновок НАЗК. Доведено, що Закон "Про запобігання корупції" в частині 5 таки порушено. Жінка замість 37 тисяч 900 гривень, які коштував об'єкт нерухомості, що належить її чоловікові, вказала, що ця нерухомість коштує 37 тисяч 839 грн. Тобто, не задекларувала 61 гривню. І хоча точність оцінки задекларованих активів не відповідає даним, отриманим з наявних джерел в оцінці нерухомого майна, яке належить її чоловікові на праві власності, однак, правові ознаки для твердження, що Олеся Заброварна незаконно збагатилася, відсутні, стверджує НАЗК.

Окрім того, пані Заброварна, на думку слідчих НАЗК, у своїй декларації подала недостовірні дані про свої грошові надходження. Насправді працівниця митниці отримала на 5 тисяч 405 гривень 26 копійок більше, ніж задекларувала. Але оскільки ця сума явно не дотягує до 100 прожиткових мінімумів, як зазначено в Законі (один прожитковий мінімум на 1 січня 2017 року становив 1600 гривень), то й тут Олеся Богданівна Заброварна, на думку НАЗК, виявилась перед законом чистою. Їй поставили на карб лише виправити неточності в декларації і наразі на цьому перевірку та моніторинг завершити. Жодне авто чи житло, яке перейшло в спадок, в рішенні НАЗК взагалі не згадано.

Олеся Заброварна не стала відкладати в довгий ящик власні кар'єрні наміри на Галицькій митниці і вже стала до праці в нічну зміну на митному посту Рава-Руська. Але все схоже на те, що далі буде?

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.