Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

земельна ділянка

Середа, 18 листопада 2020, 13:44

Держгеокадастр передасть у власність ОТГ більше двох мільйонів гектарів землі

земельна ділянка

З 17 листопада в Україні почався процес передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення з державної у комунальну власність.

Про це повідомила прес-служба Кабінету міністрів України.

Кабінет міністрів 16 листопада затвердив постанову, яка запускає механізм повноцінної передачі земель сільськогосподарського призначення всім без виключення об‘єднаним територіальним громадам держави.

"Це рішення – важливий крок у реалізації земельної реформи в частині земельної децентралізації та передачі понад 2 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель органам місцевого самоврядування", – наголосив голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

За його словами, ця постанова є наступним етапом для реалізації процесу передачі земель на місця, до якого Держгеокадастр проводив підготовку протягом останнього часу.

Крім цього, уряд доручив Держгеокадастру:

- прискорити проведення інвентаризації земель с/г призначення державної власності;

- передачу в комунальну власність ділянок, включених до переліку, права на які виставляються на земельні торги, після оприлюднення результатів і укладення договорів оренди;

- передачу ділянок, щодо яких надано дозволи на розробку документації із землеустрою, якщо до 15 грудня 2020 року такі документи відсутні;

- в разі відмови органів місцевого самоврядування в підписанні акту прийому-передачі, включати такі ділянки в перелік земель, які виставляються на торги.

Зазначимо,  у червні, згідно із реформою адміністративно-територіального устрою України, Львівщину поділили на сім районів: Львівський, Червоноградський, Стрийський, Самбірський, Дрогобицький, Золочівський та Яворівський. Також на території Львівської області створили 73 об'єднані теритріальні громади разом із Львівською ОТГ.

Додамо, закон про обіг земель сільськогосподарського призначення Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року. Закон передбачає, що в Україні з другого півріччя 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.

Мораторій на продаж землі введений в Україні в 2001 році. Згідно з соцопитуваннями, проведеними на початку жовтня 2019 року, третина українців вважає, що запровадити продаж с/г земель можна тільки після всеукраїнського референдуму. Крім цього, у січні цього року у Львові протестували проти відкриття ринку землі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.