Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ринок землі в Україні

Вівторок, 31 березня 2020, 10:30

Вісім нардепів з Львівщини не підтримали скасування мораторію на продаж землі

ринок землі в Україні

Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Сьогодні вночі, 31 березня, Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який передбачає відкриття ринку землі. "За" проголосувало 259 народних депутатів.

Закон передбачає, що в Україні з другого півріччя 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі. Зокрема:

- запуск ринку землі в Україні відбудеться 1 липня 2021 року;

- до 1 січня 2024 року купувати землю зможуть тільки фізичні особи-громадяни України. Допуск іноземців до купівлі землі на території України буде можливе лише після прийняття відповідного рішення на загальнонаціональному референдумі;

- землі сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності продаватися не будуть;

- концентрація землі в одні руки в перші два роки після запуску земельної реформи обмежена площею 100 га;

- з 1 січня 2024 року купувати землю дозволять українським юридичним особам в концентрації не більше 10 тисяч га;

- розрахунок за покупку ділянок буде проходити тільки в безготівковій формі. Банки можуть бути власниками земельних ділянок у межах стягнення застави. Такі ділянки повинні бути відчужені на торгах протягом 2-х років;

- юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора, фізичним особам, щодо яких застосовані санкції, забороняється купувати землю навіть за умови проведення референдуму;

- іноземним громадянам забороняється купівля земельних ділянок у 50-км зоні від державного кордону України, незалежно від рішення референдуму;

- ціна продажу ділянок сільськогосподарського призначення не може бути нижчою від їх нормативної грошової оцінки. Дана норма буде діяти до 1 січня 2030 року.

Зазначимо, відкриття ринку землі було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. За словами президента Володимира Зеленсього, Україна домовилася з МВФ про збільшення програми до 10 млрд доларів, а без отримання допомоги від міжнародних партнерів країні загрожує падіння економіки і дефолт.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Орест Саламаха (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра).

Були присутні у залі, але не голосували: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Олена Кондратюк (позафракційна).

Відсутні на пленарному засіданні: Ярослав Дубневич (За майбутнє), Тарас Батенко (За майбутнє), Святослав Вакарчук (Голос), Галина Васильченко (Голос).

Проголосували проти: Михайло Цимбалюк (Батьківщина).

Нагадаємо, 13 листопада 2019 року Верховна Рада підтримала у першому читанні скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель. 17 нардепів з Львівщини не голосували за скасування мораторію на землю

Зазначимо, мораторій на продаж землі введений в Україні в 2001 році. На початку жовтня 2016 року Верховна Рада продовжила його до 2018 року. 21 грудня Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі ще на 1 рік.

Згідно з соцопитуваннями, проведеними на початку жовтня 2019 року, третина українців вважає, що запровадити продаж с/г земель можна тільки після всеукраїнського референдуму. Крім цього, у січні цього року у Львові протестували проти відкриття ринку землі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.