Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Нафтопровід

Вівторок, 1 грудня 2020, 15:45

За 9 місяців Нафтогаз виявив 32 втручання у трубопроводи

Нафтопровід

За 9 місяців 2020 року Нафтогаз попередив 13 незаконних втручань, виявив 32 врізки в трубопроводи, а також 2 замасковані місткості для забору та зберігання вкрадених нафти й газоконденсату.

Про це повідомляє пресслужба Нафтогазу.

За 9 місяців 2020 року Нафтогаз попередив 13 незаконних втручань, виявив 32 врізки в трубопроводи, зокрема на відрізку нафтопроводу Броди-Держкордон.

"За 9 місяців завдяки новій системі безпеки ми повернули викрадені у нас нафту та газоконденсат на загальну суму в еквіваленті понад 15 млн доларів США. В охоронній зоні трубопроводів виявлено та попереджено 23 природні пожежі та 2 техногенні аварії. Зараз ми можемо значно швидше реагувати на загрози та вчасно запобігати їм", – зазначив директор з безпеки Групи Нафтогаз Костянтин Пожидаєв.

До впровадження нової системи, наприклад, охорона зони залягання трубопроводів здійснювалась виключно шляхом автопатрулювання, що дорого і неефективно з огляду на результат.

Наразі створено ортофотоплан охоронної зони трубопроводів, завдяки якому можна, використовуючи сучасні геопросторові інформаційні системи, відслідковувати втручання та порушення. Крім цього, впроваджено повітряне патрулювання охоронної зони за допомогою безпілотників –так можна зафіксувати не лише вже здійснені врізки, а й підготовку до них. З березня вже здійснено понад 1500 вильотів БПЛ.

Окрім цього, тепер постійно застосовується внутрішньотрубна діагностика, яка дозволяє відстежити падіння тиску та інші зміни, які можуть сигналізувати про втручання у систему.

У пресслужбі додали, що наймасштабніші крадіжки, які було виявлено завдяки новій системі:

- врізка до конденсатопроводу ТЦСК «Базилівщина – ШВПГКН» в Кегичівському районі Харківської області. Працівники виявили закопану ємність для збору вкраденого газового конденсату орієнтовним об’ємом 20-25 куб. м. Загальна довжина відводу від місця врізки в конденсаторові до ємності становила близько 9 км.

- врізка до нафтопроводу "Броди – Держкордон" у Стрийському району Львівської області. Завдяки роботі безпілотників, працівники Групи затримали автомобіль з автоцистерною об’ємом 38 куб. м, яка була заповнена вкраденою у Групи нафтою. В сільськогосподарській будівлі додатково виявили ще три армійські гумові місткості з нафтою загальним об’ємом 100 куб. м, а також кінець відводу, який прокладено в напрямку нафтопроводу (загальна довжина відводу — 6 км).

Врізки були спроектовані таким чином, що виявити їх традиційними методами було б вкрай важко.

Посилилася й система охорони стаціонарних об’єктів. Так, на об’єктах почалося впровадження відеоспостереження, сигналізації та автоматизованого контролю доступу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.