Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

бруківка

Фб Онищенко-Швець

П'ятниця, 22 січня 2021, 10:39

На площі Міцкевича у Львові відновлюють бруківку XVI століття

бруківка

На площі Міцкевича, 9 облаштовують археологічний простір й відновлюють бруковану дорогу XVI століття.

Про це повідомила начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко-Швець на своїй сторінці у Фейсбуці.

З кінця грудня 2020 року на площі Міцкевича, 9 у Львові стартували роботи із облаштування археологічного простору, де можна буде побачити фрагменти Високого муру і брукованої дороги XVI ст. 

Експозиція буде знаходитися у підвальних приміщеннях готелю, який має намір побудувати компанія "Центр розвитку нерухомості", яка, власне, і фінансує проведення консерваційних робіт.

"Цю бруківку з XVI століття миють маленькою щіточкою, кожен камінчик окремо. Не знаю, який буде будинок на площі Міцкевича і чи взагалі буде, але дорогу і оборонний мур готують до експозиції" – наголосила Лілія Онищенко-Швець.

За її словами, на цьому місці була дороги, поки тут не збудували будинок, який зруйнував дорогу і високий оборонний мур.

"На щастя, не зовсім, і наразі це знахідка археологів і рай для реставраторів" – додала Онищенко-Швець.

 

Нагадаємо, ділянка на площі Міцкевича, 9 займає південно-західну частину колишнього середньовічного міста в мурах. Через неї проходила частина Високого муру,  збудованого у другій половині XIV ст. між вежами кожум'яків та боднарів.

У 2020 році фахівці науково-дослідного центру Інституту археології НАН України "Рятівна археологічна служба" повторно дослідили фрагменти муру, розкриті під час попередніх розкопок, а також деякі нові, що раніше не вдалося розкрити з технічних причин. Роботи триватимуть орієнтовно до середини 2021 року. Профінансував археологічні дослідження на ділянці "Центр розвитку нерухомості". Уся підготовка залишків давніх фортифікацій до експонування здійснюється у відповідності з рекомендаціями археологів.

Додамо, на площі Міцкевича, 9 у Львові компанія Центр розвитку нерухомості збудує готель, проєкт якого розробляє польське архітектурне бюро Kuryłowicz & Associates. Вартість проекту становить до 20 мільйонів доларів. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.