Уряд з 24 лютого запровадив на всій території країни "жовтий" рівень епідемічної небезпеки.
Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України №104 від 17 лютого 2021 року.
Вчора Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою в Україні з 24 лютого встановлюється адаптивний карантин: країну знову поділять на "червону", "помаранчеву", "жовту" та "зелену" зони, в залежності від епідемічної ситуації.
Згідно з постановою, з 24 лютого на території України встановлюється "жовтий" рівень епідемічної небезпеки. Забароняється:
- перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот;
- перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;
- самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;
- перетин державного кордону іноземцями та особами без громадянства без наявного поліса страхування, що покриває витрати, пов’язані з лікуванням Covid-19, обсервацією, та діє на строк перебування в Україні.
- проведення масових заходів за участю більше однієї особи на 4 кв.м площі будівлі або території, або наповненістю залів понад 50%в місць у кожному окремому залі, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування;
- приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури з наповненістю кінозалів або залів понад 50% місць;
- здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом, в електричному, залізничному транспорті в кількості більшій, ніж кількість місць для сидіння;
- проведення дискотек, робота розважальних закладів, діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо;
- робота після 24:00 та до 7:00 години ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів, крім здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос;
- розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування на відстані меншій, ніж 2 метри за сусідніми столиками та більш як чотири особи за одним столом (без урахування дітей віком до 18 років);
- робота суб’єктів господарювання, які обслуговують відвідувачів, у яких: не нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менш як 1,5 метра; не забезпечено працівників масками та не здійснюється належний контроль за їх використанням; обслуговуються покупці без масок, за винятком обслуговування через вікна видачі, тераси тощо;
- робота закладів, що надають послуги з розміщення (крім готелів, санаторно-курортних закладів, установ і закладів, які надають соціальні послуги, реабілітаційних установ);
- відвідування закладів освіти учнями, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком Covid-19 перебуває більш як 50% учнів та персоналу закладу;
- проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації (крім надання меддопомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим; пацієнтам з онкологічними та пульмонологічними захворюваннями; паліативним хворим; хворим, що потребують високоспеціалізованої меддопомоги; а тим, перенесення госпіталізації яких може мати значний ризик для життя або здоров’я);
- діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не забезпечують можливість обмежити кількість відвідувачів у залі (одна особа на 10 кв. метрів загальної площі приміщення, для басейнів – більше ніж 4 особи на одній доріжці для індивідуальних занять або 6 осіб для спортивно-тренувальних груп).
"Жовтий" рівень епідемічної небезпеки змінюється на "помаранчевий" у разі наявності в регіоні хоча б однієї з таких ознак:
- перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип та ГРВІ;
- завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню, визначених для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом, – більш як 65%;
- кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – менше ніж 300;
- кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрою на коронавірус протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення – більше 60;
- коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) – більше ніж 20%;
- рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрою на коронавірус протягом останніх 7 днів порівняно з попереднім аналогічним періодом – більше ніж 50%.
"Червоний" рівень встановлюється рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за ініціативою міністра охорони здоров’я протягом 48 годин з моменту настання підстав для запровадження цього рівня епідеміологічної небезпеки. Умовою для цього є наявністі протягом трьох днів підряд двох та більше перелічених вище ознак.
На території регіонів з "червоним" рівнем, крім обмежень, що діють на "жовтому" і "помаранчевому" рівні також заборонено:
- роботу закладів харчування, крім доставки і замовлень на винос;
- роботу ТРЦ та інших закладів розважальної діяльності;
- роботу магазинів і ринків, окрім тих, де не менше 60% площі призначені для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медпризначення, засобами гігієни та побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими ЗМІ, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортименті зазначених суб’єктів господарювання;
роботу фінустанов, операторів поштового зв’язку, техобслуговування та ремонту транспортних засобів, ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, перукарень та салонів краси за попереднім записом;
- приймання відвідувачів закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників. Кіно- та відеозйомки дозволені за умови обмеження доступу до місця зйомки сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), масок;
- робота спортзалів, фітнес-центрів, басейнів тощо;
проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів;
- робота закладів громадського харчування та місць для харчування в готелях з 23:00 до 6:00 наступної доби, крім надання послуг з харчування в готельному номері за замовленням клієнтів;
- діяльність непродовольчих ринків;
- відвідування закладів освіти незалежно від форми власності, крім дитсадків, спеціальних закладів освіти та учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти.
Нагадаємо, карантин в Україні, який вперше запровадили з 12 березня 2020 року, продовжили до 30 квітня 2021 року.