Зміст статті

19 березня 2021

Львівщина при надії

Моніторинг соціально-економічного розвитку регіонів за січень-грудень 2020 року.

У рейтингу соціально-економічного розвитку Міністерства розвитку громад і територій України Львівщина посідає 9 місце серед інших областей.

Міністерства розвитку громад і територій України опублікувало рейтинг соціально-економічного розвитку регіонів за січень-грудень 2020 року. За результатами моніторингу Львівщина знаходиться 9 позиції у загальному рейтингу.

Нагадаємо, що цього тижня Варіанти публікували результати моніторингу та оцінки ефективності діяльності голів обласних держадміністрацій у за 4-й квартал 2020 року, де Львівська область за керівництва голови Львівської ОДА Максима Козицького посідала 6, а у 3-му кварталі – 9 сходинку у рейтингу.

У порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, Львівська область показала негативну динаміку розвитку у більшості напрямів розвитку, що увійшли до рейтингу, хоча за параметрами, які бралися до уваги, зберігала проміжну позицію поміж інших областей. У напрямку інвестиційного розвитку та зовнішньоекономічної співпраці Львівська область опустилася у рейтингу аж на 7 позицій та зайняла 15 місце серед інших областей. Обсяг капітальних інвестицій з розрахунку на одну особу населення знизився майже вдвічі: з 10137,4 у січні-грудні 2019 року до 5880,9 у той же період 2020 року.

За темпами зростання прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) Львівщина увійшла в четвірку лідерів після Волині, Херсонщини та Миколаївщини. Також Львівщина зазнала втрат за показниками у напрямку фінансової самодостатності, де опустилась з 9 (в аналогічний період у 2019 році) на 17 сходинку у 2020 році. Зокрема, темпи зростання податкового боргу за грошовими зобов'язаннями платників податків без урахування податкового боргу платників податків одні з найвищих в Україні, гірша ситуація лише у Черкаській, Харківській та Івано-Франківській областях.

У напрямку ефективності ринку праці Львівщина отримала позитивний приріст та один з найнижчих рівнів безробіття в регіоні, а тому закриває п'ятірку лідерів серед регіонів України. Також маємо негативну динаміку у розвитку інфраструктури, де Львівщина перемістилась з 4 на 14 позицію та з 7 на 9 місце у напряму відновлювальної енергетики та енергоефективності. З позитивів у напрямку економічної ефективності можна назвати підйом на 11 пунктів з 18 на 8 місце.

Індекс промислової продукції 5,4 став найкращим показником поміж всіх інших регіонів України. У цьому ж напрямку, за індексом будівельної продукції, Львівщина увійшла в п'ятірку областей, що показали динамічний розвиток. Такий же результат зберігся за обсягом виконаних будівельних робіт у розрахунку на одну особу населення. Однак, щодо індексу споживчих цін, обсягу виробництва продукції сільського господарства у розрахунку на одну особу сільського населення, то показники Львівщини одні з найнижчих у розрахунку коштів на душу населення.

Варіанти публікують усі результати рейтингу для детальнішого самостійного аналізу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.