Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Володимир Зеленський

Понеділок, 5 квітня 2021, 11:00

Зеленський ввів в дію санкції щодо контрабандистів зі Львова

Володимир Зеленський

Президент підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про застосування санкцій щодо низки фізичних і юридичних осіб.

Про це повідомила пресслужба Президента України.

В суботу, 3 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 квітня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Цим рішенням РНБО підтримала внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших санкцій строком на три роки до десяти фізичних осіб. РНБО ввела санкції проти осіб, визнаних контрабандистами за результатами проведеного спецслужбами дослідження.

Також за рішенням РНБО санкції застосували до 79 юридичних осіб. Серед них – 11 російських компаній.

За розрахунками експертів, збитки через контрабанду сягають 300 мільярдів гривень, які недоотримав державний бюджет.

Зеленський зазначив, що боротьба з контрабандою триватиме і далі – «це перша десятка, але не остання».

Відповідно до Додатку 1 до рішення РНБО обмежувальні заходи застосовуються до 10 осіб, яких пов’язують з контрабандою, строком на три роки.

Санкції передбачають блокування рахунків і майна цих осіб, обмеження торговельних операцій, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, запобігання виведенню капіталів за межі України та інше.

Під санкціями щодо контрабандистів опинилися двоє львів’ян – Іван Бокало та Володимир Дідух.

Іван Бокало – екс-очільник Рава-Руської митниці. В 2014 році ДФС України дали офіційну заяву щодо публікації у ЗМІ інформації про «VIP-весілля доньки львівського митника». Державна фіскальна служба України офіційно заявила, що зазначена особа не працювала та не працює в органах ДФС України. Іван Бокало  був звільнений з лав Державної митної служби України у грудні 2010 року. Був депутатом Львівської обласної ради від «Сильної України».

Володимир Дідух – львівський кримінальний авторитет, відомий за прізвиськом «Вова Морда». Раніше повідомлялося, що Володимир Дідух є колишнім спонсором «Свободи», хоча у самій партії це заперечують. У липні 2004 року у Львові було скоєно перший замах на Володимира Дідуха. У 2012 році у Львові, на вул. Князя Романа, невідомі розстріляли джип «Вольво» кримінального авторитета Вови «Морди». У 2019 році в Київській області затримали трьох чоловіків, які планували вбивство львівського кримінального авторитета Володимира Дідуха.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков висловив окрему думку щодо запровадження санкцій проти українських кампаній і громадян на засіданні Ради національної безпеки і оборони, - повідомляє Інтерфакс. 

«Стосовно російських кампаній я підтримав санкції у повному обсязі. Що ж до українських громадян, українських компаній... Якщо ми вводимо проти них санкції, то це повинно бути за результатами затримань, вручення підозр, можливо, вже рішення суду», – сказав Разумков в ефірі телеканалу «Україна-24» увечері в неділю.

Він нагадав, що відповідно до закону про санкції їх не можна застосовувати до українських громадян і компаній.

Нагадаємо, керівником Галицької митниці призначили екс-співробітника СБУ Андрія Колобродова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.