Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

правопис

ukrinform

Вівторок, 11 травня 2021, 15:54

Апеляційний суд не дозволив скасувати новий український правопис

правопис

Апеляційний суд підтримав скаргу Кабміну на рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування нового українського правопису.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Сьогодні, 11 травня, шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Кабінету міністрів щодо рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав протиправною постанову уряду про нову редакцію українського правопису.

"Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення ОАСК щодо відміни нового правопису. Тобто, апеляцію Кабінет Міністрів України по цій справі повністю задоволено. Тому, шановні учні, студенти, абітурієнти, – можете й надалі вчитися та готуватися до іспитів за правописом 2019 року. Його норми були та залишаються чинними" – наголосила заступниця міністра юстиції України Вікторія Коломієць.

Нагадаємо, наприкінці січня Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення уряду про введення нового українського правопису.

Додамо, 22 травня 2019 року уряд на своєму засіданні схвалив Український правопис у новій редакції, розробленій Українською національною комісією з питань правопису. А у червні того ж року нова редакція правопису набула чинності, її опублікували на офіційних сайтах Міносвіти та Національної академії наук.

Згідно з новаціями, нормою стало говорити й писати "проєкт" і "траєкторія", українцям розширили можливість вживання фемінітивів, а також змусили писати без дефісу такі слова, як "експрезидент" та "віцепрем'єр".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.