Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

церква Святого Онуфрія у Буську

IGotoWorld.com

Вівторок, 8 червня 2021, 16:36

У Буську відреставрують дерев'яну церкву ХVІІ століття

церква Святого Онуфрія у Буську

Церкву Св. Онуфрія у Буську відреставрують за 6,2 мільйонів гривень.

Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації провів закупівлю у системі ProZorro на реставрацію дерев’яної церкви Св. Онуфрія у Буську, яку переможець тендеру має здійснити до 31 грудня 2022 року.

Аукціон стартував 24 травня цього року, участь у ньому взяли підприємство об'єднання громадян "Центр комплекс", ТОВ В.Ф.Ф. та ТОВ "Будівельна компанія "Сітіград", які запропонували провести реставрацію за 5 970 183 грн, 6 123 298,45 грн й 6 238 000 грн відповідно. Переможцем обрали "Центр комплекс", а початкова вартість закуплі становила 6 256 186 грн.

Як вказано у закупівлі, у храмі здійснять повну реставрацію будівлі, оброблять захистом дерев'яні конструкції храму, облаштують електроосвітлення і систему блискавкозахисту.

За даними аналітичної системи YouControl, підприємство об'єднання громадян "Центр комплекс" зареєстроване у Львові з 1993 року, займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Засновником фірми є громадська організація "Львівська обласна асоціація Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю України". Розмір статутного капіталу підприємства становить 8 800 грн.

Минулоріч це підприємство виграло тендери на ремонт центрального входу у Парку культури Львова та реставрацію старовинної хати у Шевченківському гаю.

Зазначимо, дерев'яна церква Святого Онуфрія у м. Буську є пам’яткою архітектури національного значення, збудована у 1680 році в передмісті Воляни (сьогодні – вулиця Б.Хмельницького) на місці стародавнього городища в оточенні давніх валів. У першій половині XVIII століття було виготовлено п'ятиярусний іконостас з різьбою в стилі бароко. У 1905 році храм відремонтували, а наступного року в інтер'єрах з'явився настінний живопис.

Станом на сьогодні це діючий храм Української православної церкви Київського патріархату.

Додамо, станом на 2018 рік, за 27 років на Львівщині вщент згоріло 28 стародавніх дерев'яних церков та виникло 108 пожеж у храмах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.