Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Грибовицьке сміттєзвалище

Вівторок, 8 червня 2021, 10:21

На Грибовицькому полігоні облаштують станцію дегазації

Грибовицьке сміттєзвалище

До кінця року на Грибовицькому сміттєзвалищі запрацює станція дегазації.

Про це повідомила пресслужба Львівської міськради.

На Грибовицькому полігоні в рамках технічної рекультивації розпочались роботи із дегазації. Як повідомив директор ЛКП "Зелене місто" Святослав Євтушенко, роботи виконує компанія "Кліaр Енерджі"

"Передбачається, що станція запрацює до кінця року. На ній відбуватиметься переробка метану. У результаті генеруватиметься електроенергія. Наразі спеціалісти "Кліар Енерджі" приступили до буріння свердловин", − розповів Святослав Євтушенко.

"Кліар Енерджі" вже облаштували станції дегазації в Харкові, Хмельницьку, Білій Церкві, Івано-Франківську, Тернополі, Дніпрі, інших містах України та на найбільшому полігоні ТПВ України − Дальницьких кар'єрах біля Одеси.

За словами головного інженера "Кліар Енерджі" Івана Самусенка, впродовж двох місяців на полігоні буритимуть свердловини і прокладатимуть труби.

"По них звалищний газ буде надходити на станцію дегазації. Вже у двигуні внутрішнього згорання доставлений із полігону метан утилізовуватиметься. Тим часом енергія, виділена при згоранні, буде спрямована на генерацію електрики. Планована потужність станції на Грибовицькому полігоні становитиме до 500 кВт/год", − повідомив Іван Самусенко.

Сума приватних інвестицій у проект перевищує 16 млн грн.

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ "Кліар Енерджі" зареєстроване у 2015 році в Чернігівській області зі статутним капіталом в 16 млн грн. Основний вид діяльності товариства − виробництво електроенергії. Засновниками є Андрій Гріненко, Петро Багрій та Михайло Кучірка. Керівник − Олександр Матвіюк.

Нагадаємо, у 2019 році Львівська ОДА погодила проект рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

А минулого року у листопаді ЛКП "Зелене місто" запустило обладнання для очищення фільтратів з підніжжя полігону за технологією зворотного осмосу, а у вересні 2020 року ЛКП "Зелене місто" отримало дозвіл на початок будробіт із рекультивації Грибовицького полігону ТПВ, яку здійснюватиме  польсько-румунський консорціум Vekto – Iridex Group Plastic, що переміг у тендері.

Ще у червні 2018 року Львівська міськрада та ЄБРР підписали кредитну угоду на 25 млн євро. Закупівлю здійснють за кошти позики ЄБРР, Фонду "Чисті технології" (CTF) та гранту Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P). У серпні 2019 цього року Львівська міська рада оголосила тендер на вибір підрядника з комплексної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.