Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Нижня Яблунька

karpaty.rocks

Понеділок, 12 липня 2021, 10:50

Амбулаторія у селі Нижня Яблунька отримає 950 тис грн обласної субвенції на завершення будівництва

Нижня Яблунька

Таким є рішення комісії з питань охорони здоров'я та материнства Львівської облради

Комісії з питань охорони здоров'я та материнства Львівської облради рекомендувала облраді 950 тисяч гривень скерувати на завершення будівництва медичної амбулаторії в селі Нижня Яблунька Турківського району. 

Ще 5 тисяч гривень буде виділено амбулаторії  у Родатичах на виготовлення паспорту будівлі.

Про це повідомив член комісії, депутат Олег Дуда.

Олег Дуда розповів, що на комісії окрім цих двох амбулаторій також розглядалось питання дофінансування будівництва амбулаторії  в селі Дубравка Жидачівського району, але з огляду на позицію голови Журавненської тергромади про недоцільність  будівництва цієї амбулаторії  депутати не підтримали виділення коштів.

«Програма «Доступна медицина» почала працювати ще до завершення реформи децентралізації, тому потребує уточнення і змін. Наприклад, якщо в Нижній Яблунці амбулаторія необхідна, адже забезпечуватиме медичне обслуговування майже трьох тисяч мешканців гірського району, то у селі Дубравка залишилось лише 200 мешканців, а саме будівництво майже не велось», - пояснив він.

Дуда повідомив, що  ще у квітні була створена тимчасова контрольна комісія щодо вивчення стану реалізації  державної програми «Доступна медицина» на Львівщині, адже вона має завершитись цього року.

«Щоб прийняти виважене рішення, потрібно зрозуміти, в якому стані перебувають об’єкти, будівництво яких було задекларовано цією програмою. Адже після її завершення облрада і громади повинні розуміти що робити далі, які об’єкти необхідно добудувати, але вже виключно коштом обласного і місцевих бюджетів,  а які  - не варто добудовувати через те, що вони втратили свою актуальність у зв’язку з реформою і створенням тергромад»,   - пояснив він.

Тимчасова контрольна комісія ще не завершила свою роботу, отож облрада чекає на представлення звіту по всіх об’єктах.  Саме тому профільна комісія ухвалила рішення лише відносно трьох амбулаторій, які були запропоновані до розгляду в робочому порядку.

«Наскільки мені відомо, члени тимчасової контрольної комісії об’їздили всі амбулаторії,  які будуються.  По деяких амбулаторіях є кримінальні справи. Бо по актах роботи виконані на 70%, а в реальності, те що побачили члени робочої групи, роботи виконані лише на 20%.  Тому ситуація незрозуміла для нас. Ми чекаємо на звіт тимчасової комісії, який чітко скаже, які амбулаторії під слідством, які можна і потрібно добудувати до кінця року, тому що це важливо для територіальної громади. Тому прийняли рішення  до наступної  сесії підготувати повний перелік амбулаторій зі ступенем виконання робіт,  кошторисами, щоб в подальшому або зробити окрему обласну програму, або прийняти інше виважене рішення», - підсумував Олег Дуда.  

Нагадаємо, на Львівщині загалом малють збудувати 43 сільські медичні амбулаторії  у межах програми "Доступна медицина". Кожна з сільських амбулаторій отримує автомобіль Renault Duster, необхідне сучасне медичне обладнання та меблі.

В 2021 році Львівська облрада виділила мільйон гривень на співфінансування програми «Доступна медицина».

В 2020 році керівника управління Львівської ОДА спіймали на махінаціях із будівництвом амбулаторій.

На Львівщині протягом 2018-2019 не збудували жодної сільської амбулаторії. 

Верховна Рада в 2017 році прийняла закон "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості", згідно якої на розвиток медицини у селі держава скерувала  4 мільярди гривень. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.