Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

храм у Львові

Вівторок, 13 липня 2021, 14:49

Понад 20% мешканців Заходу України є вірянами УПЦ МП

храм у Львові

Майже 70% українців зі Заходу України є вірянами ПЦУ, а більше 20% − УПЦ Московського патріархату.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, які оприлюднили минулого вівторка, 6 липня.

Більшість респондентів зі Заходу (Волинська, Рівненська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Закарпатська, Хмельницька, Чернівецька області) ідентифікували себе як православні (57,3%), 26,4% − як греко-католики, а 5,2% − як атеїсти.

Серед православних з восьми західних областей України 67,6% назвали себе вірянами Православної Церкви України (ПЦУ), вірянами Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) − 21,9%, а 9,2% не віднесли себе до жодної із церков.

Загалом найбільш позитивне ставлення в опитаних − до ПЦУ (62,4% ставляться позитивно, 25,3% − нейтрально, 5,8% − негативно). Натомість до УПЦ МП позитивно ставляться 17,9% респондентів, нейтрально − 28,7%, а негативно − 47,9%. До УГКЦ позитивно ставляться 55,6% респондентів, нейтрально − 32,3%, а негативно − 9,1%.

Щодо України, то 58,3% православних християн відносять себе до вірян Православної церкви України, а 25,4% − до вірян УПЦ МП.

Нагадаємо, у грудні 2018 року Верховна Рада зобов'язала УПЦ (Московського Патріархату) перейменуватися у Російську православну церкву. Як йдеться в законі, релігійні організації з центрами в Росії у своїй повній офіційній назві мають відображати назву того релігійного центру, частиною якого вони є.

Однак у 2019 році суд Києва заморозив це перейменування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.