Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

проект будинку вул. Коновальця, 21

city-adm.lviv.ua

Вівторок, 20 липня 2021, 13:13

Львівська облрада звернеться в прокуратуру щодо рішення зруйнувати віллу на Коновальця

проект будинку вул. Коновальця, 21

Львівська облрада звернеться в прокуратуру щодо рішення виконкому Львівської міськради збудувати 6-поверховий будинок на місці стародавньої вілли на вул. Коновальця, 21.  

Вчора, 19 липня, на своєму засіданні постійна комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради вирішила звернутися в прокуратуру щодо рішення виконкому Львівської міськради збудувати 6-поверхий будинок на місці стародавньої вілли на вул. Коновальця, 21. 

Депутати Львівської облради звернуться до обласної прокуратури з проханням перевірити ситуацію з віллою на вул. Коновальця, 21. Як повідомили члени комісії, є рішення голови Львівської ОДА щодо визнання вілли історичною пам'яткою, це рішення є дійсним і не є скасованим.

Натомість начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Антон Коломєйцев у своєму листі зазначив, що питання вілли на Коновальця, 21 було розглянуто Міністерством культури і визначено, що вілла не є пам’яткою. 

За словами голови постійної комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Івана Щурко, також комісія скерувала лист до ДАБІ, в якому зазначила, що будь-які перетворення мали бути погоджені органом охорони культурної спадщини, оскільки вілла знаходиться в межах історичного ареалу. Крім того комісія зазначила, що документація, на основі якої приймалося рішення виконкому, є юридично нікчемною.

Зазначимо, йдеться про віллу, першим власником якої був Ян Іжицький, споруджену на початку ХХ століття. З 1916 року будівля була осередком молочарських організацій, а після другої світової війни перейшла у власність Львівського молокозаводу. У 2012 році Львівська міськрада планувала передати віллу в постійне користування НУ "Львівська політехніка" під будівництво багатоквартирного будинку. З 2017 році будинок перебуває у приватній власності.

Нагадаємо, у червні виконком дозволив збудувати 6-поверхий будинок на місці стародавньої вілли на вул. Коновальця, 21. Виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив містобудівні умови на реконструкцію Олександрою Осташевською існуючого житлового будинку з прибудовою та надбудовою житлових приміщень, вбудованими приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом, трансформаторною підстанцією та даховою котельнею на вул. Є. Коновальця, 21 у Львові.

А в лютому виконком обговорення цього питання переніс на наступне засідання. Тоді начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко пояснила, що віллу не внесли до реєстру пам’яток через те, що вона не має ознак пам’ятки архітектури, однак процедура включення її у реєстр тривала, а управління доопрацьовувало документи, які планувало повнорно подати на розгляд комісії при Міністерстві культури.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.