Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

вул. Руська, 8, Львів

ЛМР

Понеділок, 26 липня 2021, 09:25

Особу, яка нестиме кримінальну відповідальність за загибель юнака на вул. Руській, встановить слідство – адвокат Максим Дзіковський

вул. Руська, 8, Львів

Адвокат Максим Дзіковський про перспективи розслідування справи та притягнення винних у загибелі юнака до кримінальної відповідальності.

Адвокат Максим Дзіковський висловив переконання в тому, що досудове розслідування за фактом загибелі 17-річного хлопця у Львові, на вулиці Руській, 8, яке сталось внаслідок обвалу стіни будинку, встановить осіб, причетних до нещасного випадку.

"Зараз триває досудове розслідування за фактом порушення правил безпеки під час виконання будівельних робіт, що спричинило смерть юнака на вул. Руській. Встановлюються всі обставини, які підлягають дослідженню в рамках кримінального провадження, а також осіб, які можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення.

Правова кваліфікація кримінального правопорушення – ч.2 ст. 272 КК України, максимальне покарання, якої перебачено у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років. У випадку, якщо слідство збере достатню кількість доказів винуватості певних осіб, тоді можна очікувати повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення та подальшого висунення обвинувачення. Загалом на території Львівської області за період із 2012 року винесено лише 12 обвинувальних вироків, а винуватці загалом відбуваються незначним умовним терміном", – розповів Дзіковський.

Адвокат Максим Дзіковський нагадав, що в 2019 році за фактом обвалу будинку, який перебував в аварійному стані в Дрогобичі,  внаслідок чого загинули восьмеро людей, ще семеро були травмовані, за результатами досудового розслідування були висунуті обвинувачення щодо двох працівників місцевого комунального підприємства.

"У Дрогобичі двох працівникам комунального підприємства, які були відповідальними за ремонт та експлуатацію будинку, за результатами проведеного досудового розслідування були висунуті обвинувачення за ч.2 ст. 367  ККУ – службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Судовий розгляд на даний час ще триває", – вважає Максим Дзіковський.

Дзіковський звернув увагу на те, що в таких судових процесах сторона обвинувачення повинна довести перед судом вину обвинуваченого поза розумним сумнівом, а також довести наявність причинно-наслідкового зв'язку із дією чи бездіяльністю та наслідком, який настав, що, в свою чергу, зробити вкрай складно, оскільки не у всіх випадках видається за можливе спростувати належними та допустимими доказами версію подій обвинуваченого, яка може бути більш переконливою для суду.

"Якщо обвинувачення висунуті відносно державного службовця, то необхідно встановити: посадові обов'язки, чи ознайомлений із ними, чи наявний причинно-наслідковий зв'язок між дією чи бездіяльністю та наслідками, що настали, якими доказами доведена наявність шкоди, чи наявна особа, до коло обов'язків також може входити аналогічні дії, чи потребують рішення (дії) узгодження із уповноваженими державними органами, тощо", – пояснив він.

Адвокат також наголосив увагу на тому, що спроби деяких громадських активістів перекласти відповідальність на керівництво міста за такі нещасні випадки перспектив не мають.

"Про глобальну відповідальності всіх чиновників юридично за конкретний випадок не можна говорити", – наголосив він.

Нагадаємо,  19 липня, на вулиці Руській,8 у Львові обвалилась стіна будинку в одноповерховому будинку, в якому проводилася реконструкція. Під час обстеження місця події правоохоронці виявили тіло 17-річного мешканця одного з сіл Стрийського району без ознак життя.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.