Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівгаз

Понеділок, 26 липня 2021, 11:37

Львівгаз заборгував Оператору ГТС майже мільярд гривень

Львівгаз

За підсумками першого півріччя заборгованість АТ "Львівгаз" перед Оператором ГТС за відібраний газ складає 0,8 млрд грн.

Про це повідомила пресслужба ТОВ "Оператор ГТС України".

За підсумками першого півріччя 2021 року заборгованість операторів газорозподільних мереж перед Оператором ГТС складає понад 9,4 млрд грн, з них заборгованість АТ "Львівгаз" становить 0,8 млрд грн.

Найбільшими боржниками Оператора ГТС є облгази, що входять до приватної групи РГК: Київоблгаз – 1,1 млрд грн, Львівгаз – 0,8 млрд грн, Дніпропетровськгаз –0,5 млрд грн, Вінницягаз – 0,4 млрд грн, Івано-Франківськгаз – 0,4 млрд грн та інші. Також серед божників Донецькоблгаз (1,1 млрд грн) і Тернопільміськгаз (0,6 млрд грн). 

Як йдеться у повідомленні, оператори газорозподільчої мережі безоплатно відбирають газ з української газотранспортної системи та накопичують борги, а 90% боргу (8,5 млрд грн) облгази утворили у 2021 році.

Зазначається, що зменшити заборгованості допоможе механізм, за яким частина коштів, які облгази отримують від населення за послугу розподілу, буде автоматично перерахована для сплати за газ на ВТВ Оператору ГТС.

"Ми виступаємо за впровадження спеціальних розподільчих рахунків, що забезпечить дотримання принципу справедливості: кошти, які українці сплачують облгазам, будуть використані за цільовим призначенням. Реалізація цього механізму до настання нового опалювального сезону – це єдина можлива гарантія зупинки росту боргів" – зазначив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

Нагадаємо, у п'ятницю, 23 липня, НКРЕКП оштрафувала АТ "Львівгаз" на 425 тисяч за порушення прав споживачів та зобов’язала врегулювати усі виявлені під час перевірки порушення.

А у квітні АМКУ оштрафував АТ "Львівгаз" на 75 мільйонів гривень за зловживання монополією. Раніше посадовців "Львівгазу" викрили на махінаціях із використанням газу та створенням боргів споживачам.

У 2019 році АМКУ оштрафував "Львівгаз" на 13 млн грн за донарахування за газ й зобов'язав компанію перерахувати обсяги споживання газу з жовтня 2018 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.