Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівська галерея мистецтв

П'ятниця, 3 вересня 2021, 10:46

У Львові завершили розслідування щодо зникнення стародруків з Львівської картинної галереї

Львівська галерея мистецтв

Завідуючу відділом Музею мистецтва староукраїнської книги звинувачують у втраті стародруків на понад 8,5 мільйонів гривень.

Про це повідомила прес-служба Львівської обласної прокуратури.

Прокурори скерували до суду скеровано обвинувальний акт щодо завідуючої відділом Музею мистецтва староукраїнської книги Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького, яку обвинувачують у службовій недбалості, яка призвела до втрати стародруків на понад 8,5 млн грн.

"Службовиця не забезпечила збереження ввірених їй матеріальних цінностей, що призвело до втрати ряду музейних предметів (книжок), які мають велику історичну цінність та є надбанням культурної спадщини. Було втрачено, зокрема "Апостол" І. Федоровича, 1574 року видання, "Євангеліє" Святодухівського братства, 1575 року видання, "Ключ розуміння" Ґалятовського Йоаникія, 1665 року видання" – наголосили у прокуратурі.

Таким чином, внаслідок неналежного виконання обвинуваченою своїх службових обов’язків, державі спричинено матеріальну шкоду на загальну суму понад 8,5 млн грн. 

Нагадаємо, ще у січні 2017 року із Музею мистецтва давньої української книги, що є відділом Львівської національної галереї мистецтв, зникли 95 стародруків і два манускрипти (рукописи). Джерело у ЛНГМ надало повний список реліквій.

Головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин розповів, що відділ кириличних стародруків музею нараховував понад 500 одиниць експонатів. Востаннє звіряли фонди більше 8 років тому.

За фактом зникнення 95 стородруків та 2 двох рукописів відкрито кримінальне провадження

Загалом у фондах галереї не знайшли 600 експонатів музейних експонатів XVI-XX століть.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.