Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Франц Ксавер Моцарт

Понеділок, 6 вересня 2021, 17:54

Система Садового зажовує голоси львів'ян, які хочуть демонтувати пам'ятник Ф. К. Моцарту

Франц Ксавер Моцарт

Львів'яни не можуть проголосувати за петицію про демонтаж пам'ятника Ф. К. Моцарту через збої на сайті петицій E-dem.

Після того, як виконавчий комітет Львівської міської ради погодив 29 квітня встановлення скульптурної композиції Франца Ксавера Моцарта на площі Євгена Маланюка, у Львові зареєстрували дві петиції щодо пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту, який 25 серпня поставили на площі Маланюка.

Перша петиція була про скасування рішення виконкому, який без конкурсу дозволив поставити скульптуру Ф. К. Моцарта на площі Є. Маланюка, а друга петиція вже вимагає демонтувати пам'ятник.

Якщо збір голосів за другу петицію ще триває, то термін голосування за першу петицію вже завершився. Львів'яни скаржаться на те, що не можуть проголосувати, оскільки система міських петицій Е-dem не працює, на сайті постійні збої, а тому так важко набрати 500 необхідних голосів.

"Схоже на те, що цей сайт петицій зробили так, щоб люди не могли зібрати голоси за свої ініціативи. Постійні збої та якісь незрозумілі помилки. Через таку некоректну роботу сайту не кожен львів'янина вже хоче голосувати за петиції. Мої знайомі скаржилися на те, що під час кожної спроби проголосувати, їх викидало з сайту протягом кількох днів. Це вже не перший такий випадок на цьому сайті", – розповіла депутатка Львівської міської ради Оксана Маруняк.

А новину про те, що петиція за скасування рішення виконкому не зібрала голоси, вже встигли написати ЗМІ мера Садового. Активіст Станіслав Скачко вважає це маніпуляцією.

"Обурює послідовна цинічність ресурсу zaxid.net та бенефіціарів цього медіаресурсу з міської влади Львова з маніпулятивним заголовком "Протягом 2 місяців вдалося зібрати лише 366 з 500 необхідних підписів для демонтажу скульптури Ф. К. Моцарту". На цьому ресурсі дружини міського голови Львова вже двічі проводили голосування, і двічі голоси людей підтверджували, що громада міста проти цієї скульптури. Невже це свідоме паплюження думки мешканців Львова?

За останній тиждень петиція щодо скасування рішення про скандальну скульптуру Ф. К. Моцарту зросла з 70 голосів до 366, а це свідчить про суспільне обурення щодо незаконного встановлення скульптури, ігнорування думки громади міста та маніпуляції кишеньковими ЗМІ. Також вже є чимало фактів численних збоїв системи петицій, а тому десятки львів'ян не змогли проголосувати. У мене є повний список, тих хто підтримував петицію, а це понад 1500 львів'ян, який я опублікував на своїй сторінці у Фб. Нині триває збір підписів на другу петицію, і там вже 265 голосів. А залишилося ще 50 днів", – зазначив Станіслав Скачко.

На його думку, на площі Маланюка повинен стояти пам'ятник Євгену Маланюку, а австрійську скульптуру Себастіана Швайкерта потрібно перенести.

Нагадаємо, що 29 квітня виконавчий комітет Львівської міської ради погодив встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам'ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на площі Є. Маланюка.

Співініціаторкою встановлення пам'ятника Ксаверу Моцарту на площі Є. Маланюка, який відкрили 26 серпня 2021 року, була засновниця та є артдиректорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів.

Депутат Львівської обласної ради Володимир Квурт зараєстрував 7 липня електронну петицію до Львівської міської ради щодо скасування рішення виконавчого комітету про встановлення алегоричної скульптурної композиції Франца Ксавера Моцарта на площі Маланюка.

29 серпня львівська мисткиня Наталія Криничанка подала електронну петицію до Львівської міської ради з вимогою демонтувати пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту у Львові.

Матеріали Варіантів про ситуацію довкола встановлення пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту: Пам'ятник садовому рагулізму та Дупа Моцарта у Львові.

Публікація у межах Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.