Зміст статті

8 вересня 2021олександр ковальчук

Український соул # 26

Забутий наступними поколіннями грув української естради.

Варіанти продовжують треклист забутих, несподіваних та грувистих треків української естради.

Варіанти продовжують свій вояж до скарбнички української естради 60-80-х років минулого століття, яка вже давно потребує негайної каталогізації та аналізу. І так, не завжди поміж цього треклисту буде соул, фанк чи диско.

В інструментальних треках київського колективу Крок особливо цікавить точний рік запису їхнього джаз-фанку, оскільки на цьому моменті постдиско український соул якраз й почав загинатися. Після такої загубленої радості колективу Крок, можна навіть напасати, що й дорогоцінної перлинки, група Петра Пашкова випустить свій альбом "Це не хевi метал рок" аж в 1991 році (трек "Княжий двір" гурту Галицький дзвін також вийшов у 1991 році).

Ці п'ять треків Кроку дають чисту танцювальну замрію джаз-фанку (та електрофанку) та можуть стати особливим джерелом натхнення для нинішніх вкраїнських реперів, особливо фанатів олдскулу.

Біля Кроку можна відразу згадати Kool & the Gang тих часів (початку 80-х), Джорджа Бенсона (еротичні вокалізи анонімних виконавиць) та Гербі Генкока з його альбомом "Future Shock" (1983). У вокалізах треку "Зустрічний крок" є щось настільки еротично-відьомське, наче кроківці слухали тогочасний японський сіті-поп, наприклад, Junko Ohashi з альбомом "Magical" (1984).

Еротична пронизаність треку "Ніжність кохання" на початку приємно нагадує (лише нагадує) про трек Odyssey "Our Lives Are Shaped By What We Love", а брутальним вокалізам найбільш качового треку "Штрафний удар" бракує лише якогось українського детектива Шафта. Чистий урбан українського соулу до пари Тетяні Кочергіній.

"Зустрічний крок"

"Штрафний удар"

"Ніжність кохання"

"Одкровення"

"Крок в Галактику"


фото: Ютуб Українська естрада

Автор: олександр ковальчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.