Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

додаток "Дія"

nus.org.ua

Четвер, 9 вересня 2021, 14:32

В Україні введуть зелений та жовтий внутрішні Covid-сертифікати

додаток "Дія"

"Зелений" внутрішній Covid-сертифікат видаватимуть після двох доз вакцини, а "жовтий" − після першої дози.

Про це повідомила Українська правда.

Сьогодні, 9 вересня, заступник міністра охорони здоров'я − головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що в Україні готують рішення щодо видачі "зеленого" та "жовтого" внутрішніх Covid-сертифікатів.

Міністерство охорони здоров'я готує технічне рішення щодо видачі "зеленого" внутрішнього сертифіката про повну вакцинацію проти Covid-19 та "жовтого" сертифіката про отримання першої дози вакцини. Зеленим внутрішнім сертифікатом можна буде користуватися рік, а жовтим − до завершення імунізації.

"Зараз сертифікат генерується лише після двох доз (вакцини). Було запроваджено так званий "зелений" та "жовтий" сертифікати. Зелений – це внутрішній сертифікат, який видається після двох доз, тобто людина повністю вакцинована. Жовтий сертифікат – це сертифікат після першої дози. Людина може користуватися тими самими послугами, відвідувати, наприклад, заклад харчування або спортивний заклад, але термін дії жовтого сертифіката − це, по суті, час між двома щепленнями, 21-28 днів" −  повідомив Ігор Кузін.

За словами Кузіна, внутрішній сертифікат про вакцинацію поки видається на півроку, але після того, як сплине термін його дії, треба відмовитися від нього і завантажити новий також на півроку. Таким чином, і внутрішній, і міжнародний сертифікат буде видаватися терміном дії на 1 рік з моменту завершення курсу щеплення.

Також наразі МОЗ напрацьовує проєкт постанови Кабінету Міністрів, яким планують дозволити більш полегшені норми роботи бізнесу і відвідування закладів тим людям, які отримали повний курс щеплення і мають цей внутрішній сертифікат. 

Нагадаємо, в серпні повідомлялось, що українці зможуть отримати у мобільному додатку "Дія" два Covid-сертифікати. Один із них передбачається для подорожей за кордон, а другий – внутрішній.  Також Євросоюз офіційно визнав відповідність українських сертифікатів на Covid-19 в застосунку "Дія" європейським.

Додамо, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій найближчим часом розгляне встановлення "жовтого" рівня епідеміологічної небезпеки на території всієї України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.