Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

річка на Львівщині

Середа, 15 вересня 2021, 14:00

На гірських територіях Львівщини найкраща якість води у річках

річка на Львівщині

Найкращу якість води у річках зафіксували у пунктах спостережень, розташованих на гірській та передгірській території.

Про це повідомила пресслужба Розвадівської сільської ради.

За результатами монуторингу якості поверхневих вод басейну Дністра в межах Львівської області найкращу якість води виявили у пунктах спостережень, розташованих на гірській та передгірській території. Зокрема, найкраща якість води у Львівській області у річках Слониця, Опір, Славська, верхів'ї Дністра, Стрв'яж, Стрий.

Натомість найгірші показники якості води виявили на річках Тисмениця і Зубра. У річці Тисмениці (м. Дрогобич) спостерігаються перевищення вмісту органічних речовин (за БСК5) та нітритів. Зазначається, що на якість води в річці впливають стічні води Дрогобицького промвузла, міст Трускавець, Борислав і Стебник.

Як йдеться у повідомленні, найбільш негативний вплив на якість поверхневих вод мають комунальні підприємства (водоканали), а також стоки від приватних господарств.

Зазначимо, у річці Зубрі (с. Зубра) зафіксували суттєві перевищення норм БСК5 та азоту амонійного, що зумовлені впливом дощових стоків м. Львова.

А у верхів'ї річки Дністер (с. Стрілки) якість води є доброю, а у пункті спостережень "р. Дністер − смт. Розвадів", розташованому нижче гирла річок Тисмениця і Зубра, виявили перевищення гранично допустимих концентрацій нітритів.

У річці Стрв'яж на пунктах спостережень поблизу українсько-польського кордону та в м. Хирові показники якості води здебільшого не перевищують норм. Однак у с. Луки, нижче місця скиду стічних вод м. Самбора, в окремих пробах води спостерігають перевищення вмісту органічних та біогенних речовин (БСК5 та нітритів).

Додамо, у створі "р. Бережниця – с. Бережниця", розташованому нижче м. Моршин, в окремих пробах виявили перевищення БСК5 та нітритів. А у річці Луг, на ділянці питного водозабору (м. Ходорів), спостерігають перевищення вмісту нітритів, спричинені впливом несанкціонованих стоків (з приватних господарств).

Зазначимо, на основі результатів моніторингу складуть програми покращення якості поверхневих вод, які включають в себе будівництво або ремонт очисних споруд, влаштування прибережних захисних смуг вздовж річок.

Наразі у межах Львівської області знаходиться 17 пунктів спостережень за якістю води на річках басейну Дністра, а саме на річках Дністер, Стрв'яж, Стрий, Опір, Славська, Зубра, Тисмениця, Слониця, Луг та Бережниця.

Нагадаємо, у серпні через несприятливі погодні умови у відкритих водоймах Львівської МТГ перевірили якість води.

Додамо, Держекоінспекція зобов'язала Хирівську міську раду провести інвентаризацію наявності каналізаційних септиків, щоб унеможливити скиди стічних вод у річку Стрв’яж.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.