На Львівщині розробили програми ревіталізації 16 архітектурних пам'яток

П'ятниця, 24 вересня 2021, 10:12

Програми ревіталізації архітектурних пам'яток Львівщини мають стати запорукою їх збереження та належного розпорядження їхнім потенціалом.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Вчора, 23 вересня, у Народному домі Давидівської сільської ради перезентували комплексні програми ревіталізації 16 архітектурних пам’яток на Львівщині.

Документи, у яких зазначено чіткий опис, оцінку технічного стану об’єктів, стануть запорукою збереження пам’яток та належного розпорядження їхнім потенціалом.

Проєкт передбачав комплексні дослідження, фокус-групи у громадах, консультації з фахівцями, архітекторами, реставраторами та митцями, 3D-сканування (Skeiron), промоцію, розробку певної документації, а також друк буклетів і листівок про ці об’єкти, які будуть розповсюджені безплатно. Усе це увійшло до комплексних програм ревіталізації, які будуть передані керівництву громад, а також враховані областю при напрацюванні різних програм.

Пакети документів для кожної пам’ятки розробили в рамках проєкту "Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження", ініційованого департаментом архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА у партнерстві з Інститутом стратегії культури, за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

"Сьогоднішня презентація − це дискусійний майданчик, платформа для діалогу громад, влади та експертів. Тут колеги говорять про різні джерела фінансування, зміну законодавства, державно-приватне партнерство, про те, що має стати основою для формування пам’яткоохоронної стратегії області. Або які фактори впливатимуть на те, щоб рятувати пам’ятку насамперед. Для мене, як і більшості спікерів, це − команда пам‘ятки, актуальна документація, економічна доцільність, наявність фахівців-реставраторів" − повідомив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Нагадаємо, дерев’яну церкву Святого Юра в Дрогобичі відреставрує львівська фірма за 7,9 мільйона гривень.

Мітки: Давидівська ОТГ, Львівська обласна рада, новини львова, пам'ятка архітектури, програма, ревіталізація, Юрій Холод