Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

радіоактивні відходи

wikimedia.org

Понеділок, 27 вересня 2021, 10:53

У Львівській області працює 14 радіаційно-небезпечних підприємств

радіоактивні відходи

Найбільше радіаційно-небезпечних підприємств розміщено у Дрогобицькому районі.

Про це йдеться у статті "Сучасна радіаційна ситуація у Львівській області" Є. Іванова та П. Войтків, опублікованій у збірнику I Міжнародної науково-практичної конференції (присвяченій 5-річчю створення Чорнобильського радіаційноекологічного біосферного заповідника) 24 квітня 2021 року.

На Львівщині функціонує 14 об’єктів господарської діяльності, які використовують джерела іонізуючого випромінювання. Зокрема, найбільше радіаційно-небезпечних підприємств розміщено у:

- Дрогобицькому районі − 6 підприємств;

- Миколаївському районі − 2 підприємства;

- Сокальському районі − 2 підприємства;

- Стрийському районі − 2 підприємства.

"У 2018 р. у Львівській області зареєстрували 188 радіонуклідних джерел іонізуючого випромінювання і 836 генераторів іонізуючого випромінювання у понад 200 власників. Головними радіонуклідами є америцій241 (241Am), кобальт-60 (60Co), іридій-192 (192Ir) і цезій-137 (137Cs)" − йдеться у матеріалі.

Зазначимо, до робіт щодо застосування, зберігання, транспортування і захоронення джерел іонізуючого випромінювання залучено майже 1 200 осіб категорії "А" радіаційної безпеки, понад 12 400 медичних працівників та персоналу промислових, освітніх та наукових установ, що належать до категорії "Б".

Нагадаємо, у 2019 році у Львівській ОДА створили спеціальну інвентаризаційну комісію з проведення 7-ї державної перевірки радіоактивних відходів.

Додамо, на Львівщині пункт захоронення радіоактивних відходів (3,8 га) розташовується за 16 км від Львова, у селі Буда Яворівського району (до найближчої станції "Брюховичі" – 9 км), який належить Державній корпорації "Українське державне об'єднання "Радон". Туди з 1989 року привозять медичні та промислові радіоактивні відходи з усієї Західної України. Пункт захоронення має воєнізовану охорону.

А у 2018 році ЄС виділила 1,4 млн євро на реабілітацію сховищ радіоактивних відходів в Україні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.