Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Собор святого Юра

Четвер, 30 вересня 2021, 16:15

Львівська облрада виділила майже 15 мільйонів на реставрацію Собору святого Юра

Собор святого Юра

За виділені з обласного бюджету гроші відреставрують дзвіницю, браму та гаражі, а також завершать реставрацію Митрополичих палат.

Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради.

Сьогодні, 30 вересня, депутати Львівської обласної ради в межах внесення змін в Програму соціально-економічного розвитку Львівщини ухвалили виділити гроші на реставрацію Архикатедрального Собору Святого Юра.

На реставрацію та реабілітацію (ревалоризацію) об’єктів комплексу Архикатедрального Собору Святого Юра у Львові з бюджету Львівської області виділили 14 780 000 грн. 

За ці кошти планують впорядкувати територію подвір'я, реставрувати дзвіницю, браму та гаражі, завершити реставрацію Митрополичих палат, влаштувати об’їзд північного і західного корпусів капітули.

Зазначимо, Собор Святого Юра у Львові є пам’яткою архітектури національного значення XVIII ст. А з 1998 року Собор разом із Ансамблем історичного центру Львова належить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Власне собор є частиною комплексу: барокового собору (1745–1770) з дзвіницею (дзвін з 1341), рококової з класицистичними портиками митрополичої палати (1761–1762), будинків капітули, тераси з двораменними сходами, ажурної огорожі довкола соборового подвір'я з двома брамами в подвір'ї (1771) та мурів, що обводять капітульні будинки і митрополичі сади (1772).

Нагадаємо, торік Львівська ОДА звернулася до уряду з проханням виділити 12 млн грн на реставрацію собору Святого Юра.

Додамо, депутати затвердили програму відновлення Святоюрського комплексу на 2017-2020 роки у травні 2017 року, а у лютому того ж року уряд виділив 20 млн грн на реставрацію споруд собору.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.