Квурт пропонує Кабміну обговорити питання компенсації облрадам додаткових видатків за газ

Вівторок, 26 жовтня 2021, 13:59

Голова бюджетної комісії Львівської облради Володимир Квурт ініціює питання перед Кабміном щодо компенсації облрадам додаткових видатків за газ, як це передбачає Меморандумом для комунальних підприємств.

Про це повідомляє голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Львівської обласної ради Володимир Квурт.

Голова бюджетної комісії Володимир Квурт запропонував залишити нерозподіленими 49 млн грн з обласного бюджету, додатково призначених на оплату за газ, до моменту укладення угод з Нафтогазом, адже без цього не зрозуміло як будуть витрачені ці кошти та чи достатньо їх для проходження опалювального сезону та наголосив, що відтермінування коштів не призведе до припинення подачі тепла в комунальні підприємства області.

Квурт повідомляє, що держава не компенсує обласному бюджету додаткові видатки на закупівлю газу. Якщо ж облрада повністю покриває ці видатки, то вона повинна проконтролювати, щоб вони були ефективно витрачені. 

"Підписано меморандум між Кабінетом Міністрів і місцевим самоврядування, де передбачається про компенсацію в наступному році 4% ПДФО, і хоча ці цифри за розрахунками не перекриють видатків на газ, але це той крок, який зробили. Що стосується обласної ради, то таких пропозицій компенсації не надходило і відповідно нам пропонується закрити власним ресурсом. Насправді я проводив консультації з головами обласних рад. Більш-менш ресурс є лише в 5 областей України. І насправді це питання, яке зараз надзвичайно гостро стоятиме. Якщо я правильно розумію, то вирішується питання компенсації з бюджету для того, щоб цей ресурс надійшов в регіон. І це мені видається абсолютно справедливим. Готуючись до цієї сесії ми бачимо, що в нас фактично складають видатки, які після оплати нам не повернуться", – пояснив Квурт.

Квурт наголосив, що наразі жодне комунальне підприємство Львівської облради не уклало договір з Нафтогазом, отож тепла вони не отримують. 

"Ми б цей крок напевно зробили, якби були укладені угоди зі споживачами. Жодної такої угоди не уклали. І об'єктивно ми не можемо прорахувати. Ми не знімаємо з себе відповідальності оплати. Проте в мене прохання залишити нерозподіленою цю суму до листопада для того, щоб до грудня закрити всі проплати та ввійти вже в наступний рік. Такий підхід буде виглядати як більш виважений. Ми допоможемо створити тиск на центральну владу щодо компенсації, і краще доплатити заробітні плати працівникам, пенсії, ніж просто викинути наш ресурс в повітря", – підсумував він. 

Нагадаємо, для незмінності тарифів у 2022 році держава передасть і спрямує до місцевих бюджетів ПДФО у розмірі 4%, тобто додатково не менше 11 млрд грн. В основі цього Меморандуму домовленість про те, що місцева влада не буде підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні.

Мітки: бюджетна комісія, газопостачання, енергоносії, Львівська обласна рада, новини львова, опалювальний сезон, сесія львівської облради