Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Арботом

city-adm.lviv.ua

П'ятниця, 5 листопада 2021, 14:49

У Львові купили імпульсний томограф для дерев

Арботом

Управління екології Львівської міської ради купило імпульсний томограф "Арботом" для виявлення аварійності дерев за 300 тис. грн.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради купило імпульсний томограф "Арботом" для виявлення аварійності дерев за 300 тис. грн.

Пристій за допомогою сенсорних давачів томограф відтворює картину того, що відбувається всередині дерева: показує, де здорова деревина, а де є порожнини або деформації. Також можна спрогнозувати, в яку сторону дерево впаде у разі аварійності. Обстеження одного дерева триває до двох годин із залученням двох-трьох працівників.

"В першу чергу будемо перевіряти ті дерева, які є близько до вулиць, де великий потік людей, та 100-літні дерева в парках, які мають цінність для міста. Відзначу, що дерев, які мають 60 років, без деструкції немає. Але це не означає, що всі вони мають підлягати видаленню. Вони можуть спокійно жити і до поза сто років, лише їх треба перевіряти чи є динаміка виявленої деструкції" − повідомила керівниця управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Олександра Сладкова.

Вчора, 4 листопада, працівники управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради отримали томограф. 

"Є певний алгоритм перевірки стану дерева. Спочатку дерево оглядає комісія з арбористів. Оглядає візуально, адже деякі проблеми видно одразу. І лише тоді, коли будуть підозри, що дерево має порожнину всередині, а ззовні це ніде не проглядається, будемо перевіряти його цим томографом.

Проводячи обстеження томографом "Арботон", ми вішаємо на стовбур дерева 8 сенсорних давачів і пристрій вимірює швидкість проходження звуку між кожною парою сенсорів. На основі цією швидкості програма відтворює картину того, що робиться всередині дерева: де щільність висока − це здорова деревина, а де щільність низька − там є порожнини або гниль чи інша деструкція" − пояснила фахівець із моніторингу зелених насаджень управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради Оксана Софіянчук.

Зазначимо, наразі імпульсний томограф "Арботом" для обстеження стану дереж є лише у двох містах України − у Львові та Києві.

Нагадаємо, львівські депутати підтримали петицію про затвердження плану дій для протидії негоді у місті.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.