Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ірина Фаріон

П'ятниця, 12 листопада 2021, 12:02

Зелений піджак Козицького виписав премію громадянці Фаріон

Ірина Фаріон

У Львівській області визначили лауреатів премії для науковців, які отримають від 15 до 20 тисяч гривень.

Про це йдеться в розпорядженні голови Львівської ОДА Максима Козицького №1121/0/5-21 від 11 листопада 2021 року.

Максим Козицьким своїм розпорядженням призначив обласні премії для працівників наукових установ та закладів вищої освіти у 2021 році – нещодавно конкурсна комісія із відбору лауреатів цих премій визначилась із переможцями серед науковців, які взяли участь у конкурсі.

Конкурс стартував на початку вересня, а на розгляд комісії надійшло 310 заявок. Загалом обрали 183 переможців. З них 26 осіб отримають премії у 20 тисяч гривень, 51 особа – у 17 тисяч гривень, 106 осіб – у 15 тисяч гривень.

Серед 26 науковців, які отримають по 20 тисяч гривень, є членкиня ВО "Свобода", колишня народна депутатка України, викладачка НУ "Львівська політехніка" Ірина Фаріон та професорка Львівського національного університету імені Івана Франка Антоніна Колодій.

Преміювали на 15 тисяч гривень: доктора історичних наук, професора "Українського католицького університету" Ярослава Грицака та професорку Львівського державного університету внутрішніх справ Зінаїду Живко, родичку керівнички всеукраїнського "Об'єднання добровольців" Олени Живко.

17 тисяч гривень отримали: провідний математик Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України Тарас Кузьо; доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського Мар'ян Пітин, а також три аспіранти НУ Львівська політехніка" та ЛНУ ім. Івана Франка.

За словами голови конкурсної комісії Романа Лесика, щоб визначити переможців враховували також вік й кількість публікацій впродовж минулого року.

"Ми врахували всі наукометричні показники, аби визначити переможців. Тобто враховувався індекс Гірша за сумою по базі даних Scopus і по Scholar. Другий показник продемонстрував як той чи інших науковець публікувався попереднього року, відповідно враховувався сумарний імпакт-фактор видань. І третій показник – вік номінанта, аби зрівноважити бали і дати можливість конкурувати молодим науковцям, в яких природно індекс Гірша не міг бути високий. Ми зберігаємо рівновагу, адже використовували сумарний показник, і це дозволило нам збалансовано підходити до різних спеціальностей. Є певні компетенції науковців, які вони мають використовувати. Можна впевнено сказати: завдяки цьому конкурсу піднялась біометрика української науки" – наголосив Роман Лесик.

Зазначимо, Львівська ОДА та Львівська облрада щорічно виділяють кошти з обласного бюджету на премії для працівників наукових установ та ВНЗ Львівщини. Премії присуджують вченим за наукові досягнення та з метою підтримки і стимулювання проведення ними наукових досліджень.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.