Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Олександр Бурмагін

irrp.org.ua

Середа, 24 листопада 2021, 12:40

Олександр Бурмагін про право на свободу слова та право на приватність

Олександр Бурмагін

Медіаюрист Олександр Бурмагін розповів про баланс між свободою слова та захистом приватного життя.

Вчора, 23 листопада, адвокат і медіаюрист Олександр Бурмагін у межах проєкту "Організаційна підтримка місцевого незалежного медіа" провів онлайн тренінг, під час якого розповів про баланс між свободою слова та захистом приватного життя.

Як повідомив Олександр Бурмагін, свобода слова та приватність не перебувають в ієрархічній залежності й мають однакову цінність. Жодне з цих прав не є абсолютним, тому можна правомірно втручатися в приватне життя й обмежувати свободу слова.

Найчастіше необхідно знайти баланс між свободою слова та приватністю під час обробки та поширення персональних даних (включаючи місце проживання), поширення відомостей про стан здоров’я та іншої чутливої інформації про особу, проведенні фото- та відеозйомки, оприлюдненні фотографій та відеозаписів, а також при поширенні інформації, яка потенційно може завдати шкоди репутації особи.

"Тема балансу й конкуренції між свободою слова й захистом приватного життя дійсно є однією з непростих й найважливіших… Журналіст, який хоче писати на гострі теми, про щось суспільно важливе повинен розуміти й орієнтуватися хоча б в основних стандартах для того, щоб не наражатися на небезпеку й не наражати на небезпеку редакцію" − повідомив Олександр Бурмагін.

Бурмагін зазначив, що при балансуванні приватного життя і свободи слова треба враховувати критерії, виділені Європейським судом з прав людини, а саме:

- внесок публікації в дискусію, яка становить загальний інтерес;

- наскільки відомим є фігурант публікації, та якою є тема публікації;

- попередня поведінка фігуранта публікації;

- метод отримання інформації та її достовірність;

- зміст, форма та наслідки публікації;

- суворість застосованої санкції.

Також адвокат наголосив, що часто журналісти отримують інформацію з власних джерел і її обсяг може бути величезним, проте на етапі поширення потрібно все проаналізувати й вирішити, скільки з цього обсягу можна безпечно або з мінімальними ризиками поширити.

"Важливий момент − це наявність або відсутність суспільного інтересу. Якщо його немає, то всі ці гарантії, всі ці можливості правомірно влазити в приватне життя зникають" − додав Бурмагін.

Нагадаємо, Олександр Бурмагін розповів про правові аспекти використання техніки в роботі журналіста.

Новина створена у межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст новини не обов'язково відбиває погляди ЄС.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.