Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівський онкологічний центр

cancer.lviv.ua

Середа, 8 грудня 2021, 12:24

Львівський онкодиспансер закупить лінійний прискорювач Наїсуоп за 60 мільйонів гривень

Львівський онкологічний центр

Львівська облрада змінила умови придбання лінійного прискорювача Наїсуоп для Львівського онкологічного центру вартістю у 60 мільйонів гривень.

Вчора, 7 грудня, на сесії Львівської обласної ради депутати змінили умови придбання лінійного прискорювача для КЗ ЛОР "Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр".

"За" проголосували 52 депутати.

Йдеться про закупівлю для цієї лікарні лінійного прискорювача Наїсуоп напряму, а не у лізинг, із внесенням авансу в 12 млн грн. Із цієї суми 6 млн грн передбачили депутати у обласному бюджету ще у квітні, а ще 6 млн грн виділили з бюджету Львова.

Загальна вартість лінійного прискорювача Наїсуоп становить 60 млн грн. 

Як пояснив головний лікар Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру та депутат Львівської облради від Народного Руху України Ігор Ковальчук, придбати цей прискорювач у лізинг було неможливо через нещодавню заборону Нацбанком видавати ліцензії на провадження діяльності з використання джерел іонізуючого випромінювання банкам-учасникам торгів.

Тому лікарня у жовтні оголосила закупівлю у системі ProZorro на закупівлю цього лінійного прискорювачі, а вже у листопаді обрала переможця – ТОВ "Протек Солюшнз Україна".

Проти закупівлі лінійного прискорювача Наїсуоп виступив керівник фракції Батьківщина у Львівській облраді Назарій Сумало, який заявив, що апарат не є сучасним, а закупівельна вартість аналогічного обладнання на міжнародному ринку становить не 60 млн грн, а коливається від 1 млн долрів до 1 млн євро.

"Насправді цей лінійний прискорювач не є настільки сучасним – недостатня потужність та кількість енергії. Він позбавлений можливості застосування опромінювання електронами, що у свою чергу не дає медичному закладу можливості лікування онкологічних новоутворень на поверхні тіла без радіаційних ушкоджень тканин та органів, що знаходяться поза пухлиною. 

Інший момент – у листі ГО "Патріот ЮА", надісланому депутатам Львівської обласної ради, йдеться, що з 2021 року апарати Наїсуоп виготовляють в Росії. Це не американським апарат, а це американська фірма виготовляє ці апарати в Росії, на базі підприємства "Фабрика RTR", що входить у групу компаній "Російська фарматологія" – наголосив Назар Сумало.

Натомість, за словами Ковальчука, сатном на сьогодні лінійний прискорювач Наїсуоп є найкращим варіантом закупівлі для онкоцентру, хоча першість у світі займають лінійні прискорювачі американської фірми Varian, які ще потрібно вміти обслуговувати.

"Найсучасниший Varian, який працює вже 12 років, стоїть в нашому онкоцентрі. Таких апаратів 12 років назад в Україну поступило два. Другий пропадає в ящиках в Інституті раку (Київ), бо вони не змогли його поставити. Для того, щоб навчитися обслуговувати такий апарат, я відібрав п'ять молодих інженерів, послав їх в Америку, в Англію. Ця бригада зараз обслуговує Varian. Тому ті українські медзаклади, які закупили аналогічні американські апарати, мають проблеми – апарати поставлені, але їх треба обслуговувати, а це повинні бути кваліфіковані спеціалісти, які єдині на сьогоднішній день є у Львівському онкологічному центрі, бо ми це передбачили" – заявив Ігор Ковальчук.

Він додав, що у лікарні є 42 млн грн, щоб дофінансувати  закупівлю лінійного прискорювача Наїсуоп. Він має запрацювати у першрому кварталі наступного року.

Депутати погодили придбання цього прискорювача для онкоцентру, проте доручили підготувати звернення до поліції щодо можливих зловживань під час проведення цієї закупівлі, а також підготувати рішення на наступну сесію облради щодо обов'язкового погодження керівників всіх комунальних закладів Львівщини з депутатами ініціативи проведення дороговартісних закупівель.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.