Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

банк у Львові

Четвер, 9 грудня 2021, 17:20

Нацбанк підвищив облікову ставку до 9%

банк у Львові

Національний банк України підвищив облікову ставку з 85% до 9% річних.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України. 

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 10 грудня підвищити облікову ставку з 8,5% до 9% річних.

У Нацбанку заявили, що це рішення спрямоване на нівелювання впливу додаткових проінфляційних ризиків, поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до 5%.

Зокрема, споживчі ціни в Україні в жовтні 2021 року зросли на 10,9% в річному вимірі, що в два рази вище, ніж цільовий рівень НБУ (5%).

"У жовтні зростання споживчих цін пригальмувало до 10,9% у річному вимірі. За оцінками Національного банку, у листопаді інфляція продовжила сповільнюватися. Утім, інфляція знижується повільно внаслідок низки чинників. Зокрема, посилюється тиск на ціни все ширшого переліку товарів та послуг споживчого набору через вторинні ефекти від подорожчання продовольчих товарів та енергоносіїв. Також інфляцію підживлює збільшення витрат бізнесу на логістику та оплату праці.

Крім того, незважаючи на незначне погіршення споживчих настроїв і карантинні обмеження, внутрішній споживчий попит залишається стійким. У результаті поточна траєкторія інфляції залишається вищою, ніж передбачалося жовтневим макропрогнозом Національного банку" – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, зміна облікової ставки є сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам.

Нагадаємо, на початку вересня цього року Нацбанк підвищив облікову ставку з 7,5% до 8,5% річних, а наприкінці жовтня зберіг її на рівні 8,5%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.