В Україні заборонили використання одноразових пластикових пакетів

пʼятниця, 10 грудня 2021 р. о 10:38
В Україні заборонили використання одноразових пластикових пакетів
екологічні пакети

З 10 грудня вступив в дію закон, який забороняє використання одноразових пластикових пакетів.

Сьогодні, 10 грудня, набув чинності закон, яким забороняється розповсюджувати пластикові пакети у магазинах, аптеках, закладах харчування. Його Верховна Рада прийняла ще 1 червня цього року.

Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану довкілля та благоустрою територій.

На першому етапі заборона стосуватиметься розповсюдження тонких і надтонких пластикових пакетів у супермаркетах, аптеках, закладах харчування тощо. Це пакети з товщиною стінок понад 50 мікрометрів, які витримують вагу понад 7 кг).

Проте у магазинах можна буде використовувати надтонкі пластикові пакети (товщина стінок до 15 мікрометрів), в які покупці зазвичай набирають овочі та фрукти. Закон також дозволяє використовувати біорозкладні або екологічні пакети, виготовлені з картопляного або кукурудзяного крохмалю.

А вже з 10 березня 2022 року набуде чинності заборона на використання в торгівлі тонких (товщина стінок 15-50 мікрометрів), оксорозкладних (містять добавки, завдяки яким швидше розпадаються на мікропластик) та надтонких пластикових пакетів. Придбати їх можна буде лише для особистих цілей за встановленими урядом цінами.

З 1 січня 2023 року в Україні залишаться лише біорозкладні пакунки. Усі інші пластикові пакети будуть заборонені.

Згідно з законом, розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення стягуватиметься штраф від 3400 до 8500 гривень.

Також заборонять використовувати маркування "біо", "біопакет" та "біорозкладний", якщо пакети не мають здатності до біорозкладання згідно європейських норм.

Контролювати дотримання закону Держпродспоживслужба буде шляхом планових та позапланових перевірок магазинів, кафе, ресторанів та ринків.

Нагадаємо, у 2019 році у Львові відбулася просвітницька кампанія "Без поліетилену" – на три дні супермаркети міста відмовилися від поліетиленових пакетів та пластикових тар, натомість пропонували покупцям екосумки та власні багаторазові контейнери.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.

Варіанти © 2012-2024