Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

візуалізація забудови на Кн. Ольги

city-adm.lviv.ua

Понеділок, 13 грудня 2021, 12:37

ВАРТА виступила проти рішення виконкому щодо зведення житлового кварталу на Княгині Ольги

візуалізація забудови на Кн. Ольги

Замість добудови мосту на Княгині Ольги львів'яни отримають маштабний квартал з 12 житлових будинків.

Про це повідомила пресслужба політичної партії ВАРТА.

Попри прохання та доводи депутатів від ВАРТА, а також інших фракцій перенести розгляд цього питання, виконавчий комітет Львівської міськради погодив містобудівні умови та обмеження для будівництва великого житлового комплексу на вулиці Княгині Ольги, 120, де раніше функціонував торговий комплекс "Арсен".

На місці ТЦ забудовник планує збудувати великий житловий квартал з 12 багатоповерхівок, а це надалі може зашкодити створенню нової розв’язки на вулиці Княгині Ольги – Наукова, а саме добудови трамвайного мосту, який львів’яни вимагають добудувати.

Ще торік земельна ділянка, де розташований торговий комплекс, була у комунальній власності і, згідно генплану, належала до зони Г-6 – об'єкти торгівлі.

Проте, вже у 19 серпні цього року її викупило ТОВ "Євротек-Девелопмент". Додамо, що ця фірма, яку створили лише минулого року, належить до групи компаній "Євротек", яка володіє мережею супермаркетів "Арсен", яку нещодавно викупили у відомого львівського бізнесмена Романа Шлапака.

16 вересня, на сесії Львівської міської ради було прийнято рішення про зміни до Плану зонування Франківського району, які стосуються зокрема і ділянки на вулиці Княгині Ольги, 120. Із зони Г-6 ділянку перевели в зону Г-2, яка мала б передбачати громадську забудову із можливістю будівництва житла.

На цьому рішенні повноваження депутатів закінчилися, адже самі містобудівні умови та обмеження видає виконавчий комітет, тобто остаточно погоджує, що саме має бути на цій ділянці.

Депутатка від Варти у Львівській міській раді Наталія Шелестак пояснює, що не є противником розбудови міста та будівництва нового житла, але разом із тим переконана, перед тим, як видавати містобуди, виконавчий комітет мав дочекатися рішення та висновків комісії, яка зараз напрацьовує варіанти створення нової розв'язки та добудови мосту на перехресті вулиць Княгині Ольги – Наукова.

"Нам потрібно більш виважено підходити до роздачі містобудів. Першочерговими питаннями для міста мають бути дорожня, освітня та соціальна інфраструктура – все це має бути в пріоритеті. Так, місто має рости, розвиватися, мають з'являтися нові будинки та нові інфраструктурні об'єкти. Ми точно не маємо стояти на місці. Але, коли інтереси приватних забудовників ставляться вище інтересів цілої громади, а я зараз говорю про будівництво моста – це нонсенс.

Ми досі не маємо висновків ні робочих груп, ні комісій, які вже більше пів року говорять про те, що шляхопровід, який мають збудовати, розв'яже багато дорожніх проблеми, зокрема проблему закоркованості у цьому районі. Не маючи цих висновків, міський голова дає можливість приватному забудовнику, який буквально пару місяців тому отримав у власність земельну ділянку, забудувати її так, як він вважає за потрібне. Якщо ми подивимося на проєкт, то переконуємося, що будівництво планується здійснити впритул до чинної дороги, по самій межі земельної ділянки. А що, коли для добудови мосту або ж нової транспортної розв'язки місту бракуватиме саме цих кількох метрів, на яких планують побудувати нові будинки. Хто за це відповідатиме і про що це свідчить? Лише про те, що міський голова ставить інтереси приватного забудовника, навіть самого сумлінного та чесного, вище інтересів громади.

Голова не почув ні моїх прохань, ні прохань інших депутатів, щоб відкласти розгляд містобудів по даному питанню. Він озвучував ті факти, які було вигідно озвучувати і не звертав увагу на ті речі, які були йому невигідними. Зрештою, це непрофесійно та безгосподарно" – пояснює Наталія Шелестак.

Міст на перехресті вулиць Княгині Ольги-Наукова почали будувати ще у 80-х роках минулого століття, але завершити шляхопровід тоді так і не вдалося. Ігор Зінкевич, голова транспортної комісії та депутат від ВАРТА у Львівській міськраді ще попередньої каденції неодноразово звертався до міського голови з проханням добудувати шляхопровід і таким чином зменшити дорожній трафік у цьому мікрорайоні. Тоді його прохання не були почутими.

Знову про шляхопровід заговорили вже у цьому році, коли у міської влади виникла ідея демонтувати трамвайний шляхопровід, який станом на зараз готовий на 80%. З такою ініціативою виступив депутат Львівської міськради від Самопомочі Андрій Шевців, мовляв, демонтаж мосту та продовження трамвайної гілки безпосередньо через вулицю Наукову по землі обійдеться місту в рази дешевше.

"Є висновки експертів, що міст знаходиться повністю у задовільному стані, тож його демонтаж є безглуздим. Щоб знести такий великий інфраструктурний об'єкт також потрібні кошти. Заручившись підтримкою народного депутата Ростислава Тістика, ми спільно звернулися до центральної влади з пропозицією можливого фінансування на добудову мосту та продовження трамвайної колії в рамках програми "Велике Будівництво".

Погодження містобудів для "Євротек-Девелопмент" нівелює всі наші старання. Круглий стіл, організований мерією щодо долі шляхопроводу також втрачає сенс. В нас немає ще навіть розрахунків щодо суми добудови мосту, проте виконком, який очолює безпосередньо міський голова, вже видає містобудівну документацію, яка робить неможливою реалізацію ідеї добудови мосту. Як можна видавати містобуди, не маючи розуміння, якою буде транспортна розв'язка у цьому районі. Поясню, що згідно з проєктом майбутньої забудови на Княгині Ольги, 120, який ми сьогодні побачили, житловий квартал виходить за межі нинішньої дороги" – наголосив Ігор Зінкевич.

Будівництво такого великого кварталу стане перешкодою не лише для створення нової транспортної розв’язки, але, як пояснила депутатка від ВАРТА та членкиня освітньої комісії у Львівської міськради Неля Васюта, паралізує роботу всіх освітніх закладів мікрорайону.

"Зі згоди мера місто матиме ще один квартал забудови, цілих 12 будинків, з офісами та паркуванням, але, знову ж таки, без передбаченої соціальної та освітньої інфраструктури. Всі освітні заклади в цьому мікрорайоні вже переповнені, перенасичені. Коли будинки збудують, очікувано, що там проживатиме сотні дітей, відповідно навантаження на освітні заклади мікрорайону буде величезне.

Ми почули, що вже зараз у школах району діти навчаються в переповнених класах. Якщо повинно бути 25 дітей, то на ділі маємо 30-33 в одному класі. По садочках нам не надали відповіді, але я переконана, що ситуація так само сумна. На нашу комісію освіти зверталися батьки, які живуть також у цьому районі, біля ЖК "Америка" і скаржилися, що не можуть прилаштувати свою дитину у дитячий садок. Тому для мене сьогоднішнє рішення виконкому немає логіки та здорового глузду” – додала Неля Васюта.

Публікація у межах Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.