Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Нацбанк

Четвер, 20 січня 2022, 16:40

Нацбанк підвищив облікову ставку на 1% – до 10%

Нацбанк

Національний банк України підвищив облікову ставку з 9% до 10% річних.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України. 

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 20 січня підвищити облікову ставку з 9% до 10% річних.

У Нацбанку заявили, що це рішення спрямоване на нівелювання впливу додаткових проінфляційних ризиків, поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до 5%.

"Після проходження піку восени 2021 року інфляція знижувалася, але повільніше, ніж очікувалося, а фундаментальний інфляційний тиск навіть посилився. У 2022 році інфляція сповільниться, але повернеться до цілі 5% лише в 2023 році" – йдеться у повідомленні.

Нацбанк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік з 5% до 7,7%. Зокрема, світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довший час, ніж очікувалося раніше. Це не лише тиснутиме на виробничі витрати бізнесу, але й потребуватиме поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. 

У Нацбанку додали, що ключовими ризиками для прогнозу залишаються ескалація Росією військового конфлікту та довший і суттєвіший, ніж очікувалося раніше, ціновий сплеск у світі. 

Зазначимо, зміна облікової ставки є сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам.

Нагадаємо, на початку вересня цього року Нацбанк підвищив облікову ставку з 7,5% до 8,5% річних, а наприкінці грудня – до 9% річних.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.