Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівщина

Четвер, 3 лютого 2022, 10:49

Львівщина зайняла одне із останніх місць у екологічному рейтингу областей України

Львівщина

Львівська область опинилася на 21 місці серед усіх регіонів України за кількістю екологічних проблем.

Про це повідомляє видання "Фокус".

Редакція "Фокусу", посилаючись на офіційні дані Держстату, Держводагентства, Національного інституту раку за 2020 рік, підготувала екологічний рейтинг областей України-2022, який враховує такі проблеми: незадовільне поводження з відходами, зокрема з агрохімікатами, забруднення повітря та водойм.

Згідно із ним, Львівська область опинилася на одному із останніх місць – 21, набравши лише 2,36 балів. Натомість у минулорічному рейтингу Львівщина займала 16-18 місця.

Основними екологічними проблемами області назвали незаконну вирубку лісу, забруднення річок, утилізація відходів й екологічні втрати від діяльності гірничої промисловості.

"Правила вирубок лісів досі базуються на радянському законодавстві й мають багато неузгодженостей, що створює ґрунт для зловживань. Наприкінці 2021 року Державне агентство лісових ресурсів України оприлюднило для обговорення проєкт нових правил рубок. Експерти вказують, що й він має недоліки, зокрема, не враховується те, що рубки самі собою можуть шкодити довкіллю та біорізноманіттю, навіть якщо вони законні" – йдеться у повідомленні.

Натомість у першу п'ятірку рейтингу увійшли такі області: Житомирська, Чернівецька, Закарпатська, Волинська та Рівненська.

Зазначимо, максимальні 5 балів та мінімальні -5 балів можна було отримати за такі показники: кількість викидів в атмосферу від стаціонарних та пересувних джерел забруднення; утворення відходів І–ІІІ класів небезпеки (батарейки та ртутні прилади); обсяг забруднених стічних вод; кількість захворювань на злоякісні новоутворення.

За п’ятибальною шкалою (від -2,5 до 2,5) оцінювалися такі показники: зростання/зниження викидів в атмосферу від пересувних джерел забруднення на одну особу; утворення відходів у цілому (I–IV класів небезпеки). Наприкінці кількість набраних кожною областю балів підсумовували й визначали лідерів та аутсайдерів рейтингу.

Нагадаємо, минулоріч в масштабному рейтингу українських міст за якістю життя Львів опинився на 10 місці.

Крім цього, Львівщина опустилася на три позиції у рейтингу соціально-економічного розвитку за останній квартал 2020 року. Також Львів та Львівщина не увійшли у п'ятірку найпрозоріших міст та регіонів України, однак область піднялася з 12 до 9 позиції, у порівнянні з 2019 роком.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.