Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ірина Венедіктова

Середа, 9 березня 2022, 18:59

Для розслідування злочину російської агресії проти України можуть створити міжнародний трибунал

Ірина Венедіктова

Генпрокурор України Ірина Венедіктова розповіла, що наразі стоїть питання створення міжнародного трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 9 березня, Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова під час пресконференції у Львові повідомила, що наразі стоїть питання про створення міжнародного трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України.

Як розповіла Ірина Венедіктова, Україна та Росія не є учасниками Римського статуту, тому питання щодо злочинів агресії у Міжнародному кримінальному суді розглянути не зможуть. Для того, щоб притягнути до відповідальності за злочини агресії має бути створена окрема міжнародна інституція.

"Ми думаємо про створення можливого офіційного міжнародного трибуналу. Але, дивіться, що таке трибунал. Це величезна офіційна міжнародна інституція. От якщо ви згадаєте справу Югославського трибуналу − це не просто зібрати суддів і вони вирішують. Це справжня інституція, яка буде працювати.

І тут дуже важливо правильно розрізнити компетенцію. в першу чергу з МКС для того, щоб інституції не заважали рухатися одні одній і не блокували. Ви ж розумієте, ми ж там будемо не з друзями − там будуть наші опоненти. І наші опоненти, наш ворог будуть робити все, щоб блокувати на кожному кроці" − повідомила Ірина Венедіктова.

Ірина Венедіктова розповіла, що прокурори України фіксують кожен злочин Росії та застосують усі правові механізми для боротьби з агресором. Зокрема, розпочалось повноцінне розслідування у Міжнародному кримінальному суді, до якого з підтримкою України звернулися 39 країн світу.

"Ми маємо унікальний, в поганому сенсі, досвід. Але з іншого боку, мабуть, це і наше завдання − нашої нації, наших українських юристів − виробити новий механізм. Мені дуже соромно і мені дуже боляче це говорити, але міжнародне право не працює.

Коли я, як юрист з університетським бекграундом, який в принципі багато чого в юриспруденції розуміє і робив роками, стикнулася з сьогоднішнім днем, для мене був, мабуть, такий юридичний шок, що міжнародне гуманітарне право, міжнародне публічне право, міжнародні великі інституції, які створювалися після Другої світової війни як запобіжник − не зовсім здатні.

Тому, мабуть, ми зараз маємо мати нові моделі, нові механізми. І я закликаю до цього наших партнерів − давайте розробляти інші візії моделі, тому що, вибачте, ці не працюють. Ви нам можете скільки завгодно говорити про верховенство права, але от воно. Давайте подивимось як воно може реально захищати людей" − розповіла Ірина Венедіктова.

Зазначимо, наразі три міжнародні суди розглядатимуть справи щодо злочинів Росії в Україні: Міжнародний кримінальний суд (МКС), суд ООН та Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Президент Володимир Зеленський оголосив про розірвання дипломатичних відносин із Російською Федерацією.

В Україні ввели воєнний стан, а Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.