Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

земельна ділянка

Понеділок, 14 березня 2022, 12:24

У Львівській ОВА вважають дуже низькою ймовірність дефіциту харчів

земельна ділянка

Ймовірність дефіциту харчів є дуже низькою, навіть якщо зберуть вдвічі менше зерна, ніж торік.

Про це повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман сьогодні, 14 березня, під час брифінгу.

За словами Тетяни Гетьман, ймовірність дефіциту харчів в Україні є дуже низькою, навіть якщо зберуть вдвічі менше зерна, ніж торік, оскільки більшу частину зернових Україна експортувала.

"Стосовно того, чи не буде в нас дефіциту харчів, дефіциту борошна, через те, що буде дефіцит зерна і тому подібне. Дуже низька ймовірність такого сценарію. Все дуже просто. Україна є величезним світовим експортером сільськогосподарської продукції, перш за все сировини. Майже 60% всіх зернових ми експортуємо. Тому навіть якщо ми, умовно кажучи, зберемо в половину менше, ніж в попередньому році, цього мало б вистачити для нагальних потреб" − розповіла Тетяна Гетьман.

Також аграрії Львівщини цього року планують збільшувати виробничі площі. Департамент агропромислового розвитку Львівської ОВА звернувся до Міністерства аграрної політики України із пропозицією розробити механізм, який дозволить передавати аграріям додаткові сільськогосподарські землі, які знаходяться у комунальній власності, без аукціону.

Тетяна Гетьман додала, що наразі заморожені всі програми підтримки аграріїв. Розробляється програма пільгового кредитування дрібних та середніх аграріїв, яка можливо буде впроваджена.

"Ми входимо в сезон з доволі обмеженими можливостями, тому що зараз всі бюджети скеровані перш за все на забезпечення Збройних сил України, на забезпечення тимчасово переселених осіб, тому заморожені всі програми підтримки. Розробляється програма окремо можливо буде − це пільгове кредитування аграріїв дрібних і середніх з розрахунку п'ять тисяч на гектар під 5% річних. Наразі поки що більше жодної підтримки не передбачено" − повідомила Тетяна Гетьман.

Зазначимо, в Україні заборонено експорт мінеральних добрив та обмежено експорт стратегічно важливих продуктів. Наразі можна експортувати м'ясо птиці та пшеницю.

Нагадаємо, підприємців Львівської області просять відновити роботу та сплачувати податки. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.