Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівщина

Середа, 16 березня 2022, 09:56

На час воєнного стану в Україні змінили трудове законодавство

Львівщина

Верховна Рада на період воєнного стану дозволила роботодавцям збільшити кількість робочих годин на тиждень для працівників та відмовляти у відпустці.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Вчора, 15 березня, Верховна Рада прийняла законопроєкт №7160 щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану. "За" проголосували 344 народні депутати.

Як йдеться у законі, роботодавцям дозволяється підписувати з новими працівниками термінові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника.

Закон також дає право роботодавцю на період дії воєнного стану перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (за винятком переведення на роботу в іншу місцевість, де продовжуються активні бойові дії).

Крім того, роботодавець може в період воєнного стану звільнити працівника в період його тимчасової непрацездатності або відпустки (крім декретної й догляду за дитиною) з першого дня після завершення непрацездатності або відпустки.

Натомість працівник у зв'язку з веденням бойових дій у районі його роботи може розірвати трудовий договір за власною ініціативою без двотижневого терміну попередження.

Крім цього, тривалість робочого часу у період воєнного стану збільшується до 60 годин на тиждень, а для працівників зі скороченою тривалістю робочого часу – до 50 годин на тиждень. Час початку та закінчення роботи визначає роботодавець. Тривалість щотижневого безперервного відпочинку може бути скорочена до 24 годин.

Також закон дозволяє застосування праці жінок на важких роботах та роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, а роботодавець звільняється від відповідальності за порушення термінів оплати праці, якщо доведе, що причиною стало ведення бойових дій.

Працівнику може бути відмовлено у наданні відпусток, якщо він залучений до виконання робіт на об'єктах, віднесених до критичної інфраструктури.

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України, тоді ж в Україні ввели воєнний стан.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.