Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

сестри Музичук

Фб Анни Музичук

П'ятниця, 8 квітня 2022, 15:52

Сестри Музичук пояснили нагальну проблему санкційного листа для російських шахістів

сестри Музичук

Гросмейстерки Анна та Марія Музичук пояснили свою відмову підписати листа до Федерації шахів України щодо санкцій для шахістів РФ.

Про це повідомляє Анна Музичук на своїй сторінці у Фейсбуці.

Львівські гросмейстерки, чемпіонки світу з шахів Анна та Марія Музичук не підписали відкритого листа Львівської обласної шахової федерації до Міжнародної шахової федерації через те, що федерація проігнорувала їхні пропозиції.

"Те, що ми відмовилися підписувати ці листи є, напівправдою. Нам надіслали тексти листів, зміст яких був практично ідентичним. Ми двічі хотіли внести свої пропозиції та рекомендації, які могли б зробити ці листи та вимоги більш ефективними. Проте нам двічі відповіли, що "або ви підписуєте листи з таким формулюванням, або ніхто ніяких змін вносити не буде". І це, всупереч тому, що лист ФШУ не приніс бажаних результатів" – написала Анна Музичук.

За її словами, у більшість пунктів сестри хотіла внести свої правки, щоб зробити звернення максимально ефективними.

Зокрема, скерувати вимогу про відставку президента ФІДЕ росіянина Аркадія Дворковича конкретно Міжнародному олімпійському комітету, а не до організації, яку він очолює.

Також вони пропонували виключити з переліку про відсторонення російських та білоруських шахістів тих спортсменів, які написали відкритого листа до президента РФ Володимира Путіна, в якому засудили агресію Росії проти України та вимагали негайно закінчити війну.

"Серед тих, хто підписав цей лист, – члени національної збірної команди Росії, олімпійські чемпіонки, чемпіони та чемпіонки світу та Європи. Чи правильною є вимога щодо відсторонення всіх шахістів, включаючи тих, які підтримують Україну? Ми вважаємо, що коректніше або робити виняток для цих шахістів/шахісток, або ж виключати всіх, але тільки на період війни" – зазначила Музичук.

Також сестри вважають, що потрібно відсторонити російських та білоруських шахістів та шахісток від командних змагань.

"Ми вважаємо, що держави Росія та Білорусь не мають морального права бути представленими на міжнародних змаганнях. Вже було рішення ФІДЕ про недопуск цих країн до Всесвітньої Шахової Олімпіади, початок якої запланований на липень цього року, проте недавно чомусь знову почало порушуватись це питання.

Також ми закликаємо повністю відсторонити тих шахістів та шахісток, які відкрито підтримали агресію Росії проти України від усіх офіційних змагань та притягнути їх до кримінальної відповідальності" – пояснила Анна Музичук. 

Нагадаємо, раніше Львівська обласна шахова федерація написала відкритий лист президенту Федерації шахів України з проханням повторно звернутися до ФІДЕ для посилення санкцій проти Росії та Білорусі. Зокрема, йшлося про виключення російської шахової федерації та білоруської шахової федерації з ФІДЕ.

Через те, що сестри Музичук не підписалися під цим листом, Львівська обласна шахова федерація вирішила припинити з ними співпрацю, а заступник президента ЛОШФ Назар Фірман звинуватив сестер симпатії до Дворковича. 

Додамо, у лютому цього року Марії Музичук та Анні Музичук призначили президентські стипендії.

Анна Музичук – дворазова чемпіонка України з шахів серед жінок 2003 та 2014 років. Чемпіонка світу серед шахісток віком до 20 років (2010) та до 16 років (2006).

Марія Музичук – гросмейстер (2015), чемпіонка світу серед жінок 2015 року, дворазова чемпіонка України (2012, 2013), найкраща шахістка світу 2015 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.