Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Верховна Рада

dw.com

П'ятниця, 15 квітня 2022, 10:24

ВРУ визнала дії РФ геноцидом проти українців

Верховна Рада

Верховна Рада визнала збройну агресію Російської Федерації геноцидом проти українців.

Вчора, 14 квітня Верховна Рада ухвалила постанову №727, згідно з якою визнала дії, вчинені Росією під час воєнного нападу на Україну, геноцидом українського народу.

Зокрема, дії, вчинені Збройними силами Російської Федерації та її політичним і військовим керівництвом під час збройної агресії Російської Федерації проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, Верховна Рада назвала геноцидом українського народу.

Через це нардепи звернулися до міжнародних організацій, урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання вчинення РФ геноциду українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Як йдеться у пояснювальній записці до постанови, численні публічні заяви президента РФ Володимира Путіна та інших посадових осіб цієї держави свідчать про існування офіційної політики російської держави щодо невизнання права українського народу на самоідентифікацію, самовизначення і, як наслідок, на існування, а дії Збройних сил РФ на території України проти цивільного населення здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, український народ як окрему національну спільність.

Акти геноциду в діях РФ проявляються у:

- вчиненні Збройними силами РФ на тимчасово окупованих територіях України масових звірств;

- систематичних випадках умисного вбивства цивільного населення;

- захопленні та цілеспрямованому знищенні об’єктів інфраструктури, що забезпечує базові потреби та життєзабезпечення людей;

- примусовому переміщенні українських дітей на територію Російської Федерації та їхній передачі на виховання до чужого їм середовища з метою знищення їхньої самоідентифікації як українців, а також у вигнанні з власних домівок та депортації тисяч цивільних осіб з-поміж цивільного населення України на територію РФ;

- поширених випадках фізичного та психологічного насильства щодо населення України;

- системних діях РФ, спрямованих на створення умов, що розраховані на поступове знищення українського народу через підрив економічного потенціалу та безпеки.

Як написав народний депутат Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Фейсбуці, постанову підтримали 363 нардепи.

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України, тоді ж в Україні ввели воєнний стан, який продовжили до 25 квітня.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.